De tar på sig skulden för Oscarsskandalen

”Herregud – vilken chock! ”. Total förvirring rådde både på och utanför scenen när ”La la land” felaktigt tog emot pris för Bästa film.

Nu tar revisions- och konsultbyrån PwC på sig ansvaret för skandalen på Oscarsgalan.

”Vi ber uppriktigt om ursäkt”, skriver PwC på Twitter.

Fel vinnare i kategorin ”Bästa film” ropades ut. Nu kallas tabben för ”tidernas Oscarsskandal”.

Warren Beatty, som delade ut priset tillsammans med Faye Dunaway, tittade på lappen som låg i kuvertet. Och tittade lite till. Och så tittade han på Faye och tillbaka till lappen igen. Då tog Faye Dunaway till orda och ropade ut förhandsfavoriten ”La La Land” till vinnare, något som visade sig vara helt fel.

Eftersom mikrofonerna fortfarande var på kunde tittarna höra skådespelarna och tv-teamets totala förvirring när det stod klart att det egentligen var ”Moonlight” som vunnit.

”Vi ångrar djupt det inträffade”

Nu rapporterar AFP att revisionsbyrån PwC tar på sig ansvaret för skandalen. PwC, PricewaterhouseCoopers, har skött röstningsprocessen sedan 83 år tillbaka.

”Vi ber uppriktigt om ursäkt till Moonlight, La La Land, Warren Beatty, Faye Dunaway och tittarna för misstaget som gjordes under prisutdelningen för Bästa film. Prisutdelarna fick av misstag fel kuvert och när det upptäcktes rättades det genast till. Vi undersöker just nu hur det här kunde hända och ångrar djupt att det inträffade. Vi uppskattar hur de nominerade, Akademien, ABC och Jimmy Kimmel situationen”, skriver firman på sitt Twitterkonto.

Av säkerhetsskäl känner endast två personer till vinnarna innan de annonseras. De räknar även rösterna. Personerna har varsin identisk portfölj och i portföljen varsin komplett uppsättning kuvert med vinnarnas namn i.

Warren Beatty fick fel kuvert

Under galan står personerna på varsin sida om scenen och lämnar över kuverten i tur och ordning till prisutdelarna innan de går upp till talarstolen.

I det här fallet har alltså Warren Beatty fått fel kuvert. Han skulle ha annonserat priset för ”Bästa film” tillsammans med Faye Dunaway, men i kuvertet han fick fanns i stället ett kort med Emma Stones namn på, som precis innan blivit utsedd till bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i ”La La Land”.

Det förklarar även Emma Stones förvirring, som sade att hon hade tagit med sig sitt vinnarkort från scenen.

– Jag höll i mitt kort hela tiden, sade hon på den efterföljande presskonferensen.

Publisert: