Mejla

Jan-Olov Andersson

Är Kristian Luuk satan själv?

Fredrik Lindström och Kristian Luuk.
Fredrik Lindström och Kristian Luuk.

NÖJE

Kristin Lundell och Johan Hilton fixade en finalplats i ”På spåret” utan allt för stor dramatik.
Så låt oss tala om något helt annat:
Hur På spåret-deltagarnas fackförbund borde rasa mot musikfrågorna.

Ja, nu är nog knappast de tävlande deltagarna fackligt anslutna på det sättet.
Sannolikt skulle det vara lättare att värva medlemmar i TV 4-huset. Att som utsvulten och skitig deltagare i ”Farmen” bli väckt av en gastande Paolo Roberto, skulle väl få vem som helst att börja spontansjunga ”Internationalen”…
Så något uppror lär det inte bli. Kanske är det bara en ”På spåret”-nörd som granskar varje program fram-och-tillbaka som har retat upp sig.
Musikfrågornas svårighet har alla åsikter om. Inte minst då de där korta insprängda tonerna någonstans i själva låtarna, där man på ibland bara några sekunder ska hinna uppfatta vilken låt det är.
Men här handlar det om Kristian Luuks snudd på sataniska elakheter. Hur han om inte vilseleder, så åtminstone på ett lite tarvligt sätt håller inne på ledtrådar, som han sedan helt plötsligt kastar rakt i ansiktet på de tävlande, bara sekunderna innan de måste svara.

Knapp ledning hela tiden

Där sitter miljoner i tv-sofforna – och de nervösa deltagarna som tävlar – och funderar över i vilken film den där bekanta låten som Niklas Strömstedt sjunger var med i. Alla tänker brett, när Luuk plötsligt snävar in ämnet och avslöjar att det är en Tarantino-film.
Och där sitter alla och funderar över vilken grupp som gjorde den där välkända hitlåten som Moneybrother framför, när Luuk plötsligt säger att gruppen är en - duo.
Det finns exempel från ungefär vartannat program. När de korta tonerna till en irländsk folkvisa inledde ”Nothing compares 2 you”. Varför kunde inte Kristian Luuk redan från början sagt att titeln är ett kvinnonamn?
Matchen är inte mycket att säga om. Johan Hilton/Kristin Lundell var i en knapp ledning hela tiden, som de sedan långsamt utökade. Hade inte Johan Hilton liksom bara hittat på ett fågelnamn (strandskata) som mot alla odds visade sig vara rätt, hade det möjligen kunnat bli match.

Så bra var lagen:

Betyg: 3 av 5 plus

Johan Hilton/Kristin Lundell
Skriver om populärkultur i Aftonbladet respektive DN. Har även några böcker bakom sig. Märks att de är nära vänner, de har bra kemi ihop. Är väldigt bra på musikfrågor, men fruktar nog sportfrågor mest av allt inför finalen. Fick 32 poäng.

Betyg: 2 av 5 plus

Jonas Eriksson/Åsa Sandell
Han är svensk och internationell fotbollsdomare i världsklass, har dömt många matcher i VM, EM och Champions League. Hon är kulturskribent och före detta proffsboxare. Tävlar för andra året och kompletterar varandra bra ämnesmässigt, dock inte tillräckligt just i denna match. Fegade på första resmålet, 6 poäng där i stället för 2 hade behövts. Fick 24 poäng.

Så bra var musiken:

Betyg: 3 av 5 plus

Har knappt hört norska sångerskan Susanne Sundfør tidigare, men gillade både hennes lågmälda respektive suggestiva Prince- och John Farnham-tolkningar.

Kvällens folkbildning: Nu vet ett par miljoner tv-tittare vad ordet eponym betyder.

Kvällens replik: Det är som att hitta nyckeln till cykeln och upptäcka att cykeln är snodd. Fredrik Lindström, om att Åsa Sandell kom på förnamnet men inte efternamnet på Sofie Gråbøls rollfigur Sarah Lund i tv-serien ”Brottet”.

ANNONS

Uppdatera kontorsgarderoben! Hos Åhléns hittar du det senaste modet från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Gå till butiken

Av: 

Jan-Olov Andersson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

På spåret

Johan Hilton

Kristin Lundell

Åsa Sandell

Susanne Sundfør

Jonas Eriksson

Paolo Roberto