TV4-profilen: ”Jag bor i drömhuset – som vi har ritat själva”

Petra Malm: ”Kärlekslivet är fem plus”

Petra Malm är elitsoldaten som blev programledare.
Petra Malm är elitsoldaten som blev programledare.

Det går som tåget för Petra Malm – eller ska man säga i marschtakt?

Från Sveriges första kvinnliga elitsoldat, till ”Elitstyrkans hemligheter”, till boksläpp, eget gym – och nu ny programledare för ”Robinson”.

För Aftonbladet sätter hon plus på livet just nu.

– Ooo, nämen, det här blir bara femmor på alltihop! skrattar hon.

Hon bor i Umeå, men när Aftonbladet når Petra Malm, 44, håller hon till i sin svärmors torp i Höga kusten. Efter intervjun ska hon ut och åka längdskidor, säger hon.

I mars släpptes hennes självbiografi, ”Kodnamn PAM”, berättelsen om hur den här tuffingen på blott 158 centimeter – och med storlek 36 i skor – kom att bli Sveriges första kvinnliga elitsoldat. Men också om livets lärdomar, om upp- och nedgångar.

Men för närvarande är det mest ”upp” i Petras liv. Våren inleds starkt med ”Robinson”-inspelningen – och nu kan realityprogrammet spelas in i tropiskt klimat igen.

Här är Petra Malms plus på...

...Hälsan Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

– Jag sätter en fyra, nej, jag sätter faktiskt fem plus. För jag tycker att jag har varit smart i min planering – det märks att jag är militär i grunden, säger hon leende.

– Jag har vetat om att det skulle bli en hektisk vår och från oktober till januari har jag sett till att ha det lugnare, ha färre projekt och jag har kunnat fokusera på att sova mycket, äta bra, träna. Jag har hunnit med både mig själv och min familj. Och det har gjort att jag känner att jag är i jättefin balans nu, när det drar igång. Jag känner mig stark och uthållig. Utvilad!

...Karriären Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

– Ooo, nämen, det här blir bara femmor på alltihop! skrattar hon.

– Karriären tycker jag är på en fantastisk plats, för det kommer saker till mig och jag väljer om jag vill tacka ja eller nej. Jag tackar ja till det som känns fantastiskt roligt och det som ger mig något. Jag är på en fantastisk plats.

Efter ”Robinson”-inspelningen ser hon fram emot att vara i gymmet som hon startat i Umeå, berättar hon – ”med min egen träningsfilosofi”.

Vi måste prata mer om "Robinson", som du är ny programledare för! Hur känns det?

– Jätteroligt. Extremt ärofyllt att bli tillfrågad, det är lite overkligt fortfarande. Och jag får vara en del av ett team igen, det har jag saknat jättemycket.

Kommer soldaten inom dig – PAM – fram?

– Hon är alltid med mig.

Så du drillar deltagarna?

– Det kommer ju inte gå att dölja att jag är militär i grund och botten och har varit det länge. Jag pratar tydligt, jag är rak och ärlig, jag är norrlänning. Tydlighet kommer de garanterat få, men jag är också känslomänniska, jag visar hela mitt känsloregister. Jag är empatisk, jag känner med människor, jag älskar att skratta så att tårarna sprutar.

– Jag kommer inte drilla dem, men deltagarna får en otrolig erfarenhet som de kommer att ha med sig hela livet: hur överlever man? Det kommer de att få lära sig.

Om du får förfrågningar om fler programledaruppdrag, kan du tänka dig det då? Något som inte alls har med tuffa fysiska utmaningar att göra?

– Mina dörrar är inte stängda för någonting, skulle jag få frågan så skulle jag fundera på saken och låta känslan styra. Det är det som är så härligt med att vara sin egen.

...Ekonomin Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

– Ja, en femma. Jag har allt jag behöver, jag känner mig lycklig.

...Bostaden Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

– Ooo, vi har byggt hus i Umeå, med fantastisk sjöutsikt. Så det blir en femma. Vi bor i vårt drömhus, som vi har ritat själva, det har tagit oss tre år.
När ni kunnat bestämma allt från grunden, har det då blivit dragkamp med maken?
– Vi har varit tillsammans i 20 år och är väldigt överens om vad vi vill ha. Vi är båda intresserade av inredning. Så nej, ingen dragkamp.

...Kärlekslivet Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

– Jag tycker att det är jättebra, det är lätt en femma. Vi är jätteduktiga på att investera i relationen och prata med varandra.

...Framtidsplanerna Betyg: 5 av 5 plusBetyg: 5 av 5 plus

– Brukar folk ge femmor på allt? För det blir en femma här med. Det här året är fantastiskt, hela mitt år är planerat, fram till i december. Jag vet precis vad jag ska göra och det är bara roliga saker, sådant jag verkligen vill göra. Inte en enda surdeg. Jag har balans i livet. Och mina framtidsdrömmar är att få fortsätta så.

Petra Malm syns just nu i ”Elitstyrkans hemligheter”.
Petra Malm syns just nu i ”Elitstyrkans hemligheter”.
Publisert:

LÄS VIDARE