Nöjesprofiler rasar mot ”Parlamentet”-klipp

Claes Malmberg, 60, sjöng om förortsvåld i ”Parlamentet”.

Nu anklagar flera svenska nöjesprofiler TV4-programmet för rasism.

– Detta var över gränsen för mig, säger realitystjärnan Jasmine ”Jasse” Gustafsson, 27.

I måndagens ”Parlamentet” på TV4 brast Claes Malmberg, 60, ut i sång.

– Det har blivit så att till och med barnvisor i till exempel Husby och de andra förorterna har ändrat text, sa skådespelaren och komikern.

Sedan framförde han på bruten svenska en egen version av sången ”I ett hus vid skogens slut”.

”I ett hus vid ortens slut, liten gangster tittar ut,” började han, och sjöng sedan om någon som var rädd för att bli skjuten och om någon som ville ”flå ditt skinn”.

Claes Malmberg sjöng vaggvisa om förortsvåld i måndagens avsnitt av ”Parlamentet”.
Claes Malmberg sjöng vaggvisa om förortsvåld i måndagens avsnitt av ”Parlamentet”.

Väckte ilska på Instagram

På onsdagen delade instagramkontot insaneninja7 klippet och anklagade programmet för rasism.

”DET KAN INTE BLI TYDLIGARE när det på bästa sändningstid med några av Sveriges mest välkända profiler sjunger och hånar vår död med en hel publik som skrattar och klappar händerna att VÅRA LIV INTE ANSES VARA LIKA VÄRDA”, skrev Nattalie Ström Bunpuckdee, 28, aktivist och poet boende i Hjulsta, som ligger bakom kontot.

På 13 timmar hade klippet setts av 220 000 personer.

– Jag tror att det berört så många för att det blev ganska tydligt, säger hon till Aftonbladet.

– Här ser man konkret att vita icke-förortare verkligen gör narr av oss. Att håna personers död genom en vaggvisa kan inte bli mer konkret, ofta tror jag folk har svårt att se problematiken i liknande situationer då våra ortenfrågor aldrig tagits på allvar och därav får vi inget erkännande. Vi lever i ett utanförskap och man vill gärna tro att det är vi som skapat utanförskapet.

Nattalie Ström Bunpuckdee
Nattalie Ström Bunpuckdee

Nöjesprofiler stämmer in i kritiken

Flera svenska nöjesprofiler stämmer in i kritiken.

"Helt sjukt. Samtidigt helt väntat", skrev rapparen Aki från gruppen Labyrint, som inte ville utveckla sin kommentar. "Hon sa vad som behövde sägas", skriver han till Aftonbladet.

”Snabba cash”-skådespelerskan Evin Ahmad, sångerskan Sabina Ddumba och realityprofilen Jasmine ”Jasse” Gustafsson är några av de som lämnat en kräkande emoji i kommentarsfältet.

– Jag blev väldigt upprörd men också ledsen, säger Gustafsson till Aftonbladet.

– Jag är till viss del uppvuxen med min pappa i Rinkeby där våldet är vardagsmat. Han blev även mördad i en förort på grund av gatuvåldet så det träffade mig ganska hårt.

”Detta var över gränsen”

Gustafsson tror att de flesta i panelen ”förmodligen aldrig ens varit i en förort och upplevt segregationen och våldet som faktiskt pågår på nära håll” och menar att TV4 borde ta ett större ansvar.

– Jag älskar humor och har förståelse för att komiker skämtar om ”det förbjudna” men tycker absolut att detta var över gränsen speciellt för mig och många andra som upplevt just detta på nära håll, säger hon.

Parlamentet: ”Det är menat att vara absurt”

Aftonbladet nöje har sökt Claes Malmberg utan resultat. Till Expressen säger han att avsikten inte var att göra narr av någon.

– Det var inte min mening att håna vare sig förort eller människor som lider. Utan snarare så tror jag ibland att humor kan vara en väg att ännu mer förstå allvaret i det.

Malmberg själv skrev inte det kritiserade skämtet.

– Jag gör något som jag får i ett manuskript och sedan så läser jag ju givetvis vad jag tycker att man ska göra och inte göra. Det här är ju något man får ta upp med ansvarig utgivare i så fall, de har det yttersta ansvaret, säger han.

Johan Janrell, exekutiv producent Parlamentet, har tagit del av kritiken – och förstår den.

– Det är inget konstigt att folk reagerar. Parlamentet är politisk satir och det är inte programmets jobb att vara oförargligt, säger han.

– Parlamentet tar upp aktuella ämnen genom att skämta om dem, i det här fallet våldsproblematiken. Det är inget hån mot de som drabbas, det hade varit mer av ett hån att undvika ämnet.

Flera av kritikerna menar att det är rasism. Hur tänker ni på TV4 kring vad man kan skämta om?

– Det är inte TV4:s sak att recensera skämten eller censurera. Vår bedömning var att det här går att sända. Jag förstår att man ser rasism här i och med att komikerna spelar ignoranta och okänsliga höger- och vänsterpolitiker. Det är menat att vara absurt, de spelar sina roller.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN