Storbritannien kan bli Eurovisionvärd

Av:  Erika Josefsson/TT

Oleh Psiuk i Kalush Orchestra sade efter segern att han hoppas att Ukraina står värd för nästa års final.
Oleh Psiuk i Kalush Orchestra sade efter segern att han hoppas att Ukraina står värd för nästa års final.

Ukraina står värd för Eurovision nästa år, enligt president Volodymyr Zelenskyj. Om inte kan årets tvåa, Storbritannien, ligga nära till hands.

– Det ryktas redan om Manchester, säger musikjournalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarson.

Efter ukrainska Kalush Orchestras seger skrev landets president på sociala medier att Ukraina ska arrangera Eurovision Song Contest nästa år:

”Vi ska göra allt för att en dag vara värd för Eurovisions deltagare och gäster i ukrainska Mariupol”, skrev Zelenskyj samtidigt som Kalush Orchestras frontperson – rapparen i den rosa hatten – Oleh Psiuk, uttryckte samma ambitioner.

– Jag är säker på att Ukraina nästa år kommer att glädjas åt att vara värd åt Europa i ett nytt integrerat och lyckligt Ukraina, sade han till BBC:s reporter.

100 miljoner kronor

Redan före segern påbörjades diskussionerna om vem som arrangerar om segertippade Ukraina skulle vinna – och några frivilliga har redan anmält sitt intresse. För några dagar sedan erbjöd sig exempelvis Stockholms borgerliga styre att ta hand om tävlingen. Sist Sverige stod värd – 2016 – lade Stockholms stad 100 miljoner kronor på evenemanget, enligt Dagens Nyheter.

Ett liknande bud har kommit från det spanska public service-bolaget RTVE. Bedömare tror också att det blir Spanien eller något annat av de så kallade “big five”-länderna som får stå som arrangör. Till ”big five” räknas Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien – det vill säga de länder som lägger mest pengar på Eurovision Song Contest och därmed är direktkvalificerade till finalerna. Ett förslag är att låta kvällens tvåa, Storbritannien, gå in som värd.

– Jag tippar att Storbritannien står för värdskapet, det vore rimligt och kul. Det ryktas redan om Manchester. Men klart man hoppas på Kiev, säger Anna Charlotta Gunnarson, musikjournalist, som därtill suttit i Sveriges internationella jury till Eurovision Song Contest.

TT: Varför Manchester?

– Vad jag förstår har BBC ett nytt mediecenter där som är nytt och sprillans. Det handlar väl om det – men det är bara rykten. Det kan också bli Polen eller Spanien.

Historisk värd

Historiskt är det också Storbritannien som oftast – fyra gånger – klivit fram som räddaren i nöden när vinnarlandet inte velat eller kunnat arrangera nästa års final, enligt en sammanställning i The Sun.

Att ett annat än vinnarlandet blir värd för kommande års Eurovision har skett sex gånger tidigare. Senast det hände var efter Israels vinst med låten ”Jerusalem” 1979. Israel tackade nej till att arrangera med hänvisning till kostnaden, varpå Nederländerna genomförde finalen 1980 i Haag.

Sedan dess har vinnarländerna arrangerat året efter, så även Irland som i mitten på 1990-talet vann och arrangerade Eurovision Song Contest fyra gånger på fem år.

Publisert: