Domen i ”En svensk tiger”-målet står fast

Av:  TT

Advokat Monique Wadsted och Aron Flam. Arkivbild.
Advokat Monique Wadsted och Aron Flam. Arkivbild.

Aron Flam frias återigen från upphovsrättsbrott, meddelar Patent- och marknadsöverdomstolen.

”Jag är mycket nöjd med dagens friande dom och framförallt att Patent- och marknadsöverdomstolen nu bekräftar att Aron Flams tigerbilder är hans egna verk som ger uttryck för hans fria och kreativa val”, säger advokat Monique Wadsted, ombud för Aron Flam.

Komikern friades av Patent- och marknadsdomstolen den 9 oktober i fjol efter det uppmärksammade målet kring Bertil Almqvists symbol ”En svensk tiger”, som denne gjort parodi på.

”Självständiga verk”

Domstolen konstaterade att Flams verk utgör ett parodiskt inslag i hans kommunikation och att hans användning av tigern därmed faller under det så kallade parodiundantaget.

Tjugo dagar senare överklagade åklagaren domen till Patent- och marknadsöverdomstolen, som inte ser någon anledning att ändra fastslagen dom.

Flams tigrar är egna självständiga verk, konstaterar den. Därmed uppfyller bilderna ”var för sig EU-rättens krav på originalitet vilket innebär att samtliga, enligt Patent- och marknadsöverdomstolen, i och för sig utgör verk enligt de kriterier som ställts upp av EU-domstolen”.

”Det är en viktig markering när det rör balansen mellan yttrandefrihet och upphovsrätt”, säger Monique Wadsted.

Kan överklagas igen

Patent- och registreringsverket (PRV), som är expertmyndighet på området, framhåller att ett överklagande till högsta instans kan bli aktuellt. Myndigheten pekar på att ett hovrättsråd var skiljaktigt.

”Det återstår att se om Högsta domstolen anser att rättsläget behöver klargöras och om de beviljar prövningstillstånd vid en eventuell överklagan. Så kanske att vi kommer att få anledning att återkomma i frågan”, skriver Martin Berger, jurist på PRV, till TT.

Publisert:

LÄS VIDARE