Alvesta

Lina Nyberg möter publiken igen

Av: 

TT

Lina Nyberg och hennes tentett gör sig redo att möta sin publik igen. Arkivbild.
Lina Nyberg och hennes tentett gör sig redo att möta sin publik igen. Arkivbild.

NÖJE

Ett halvår efter att jazzartisten Lina Nybergs kalender plötsligt rensades ska hon äntligen få ställa sig inför publik igen, och bland annat framföra musik inspirerad av pandemin.

– Det är svårt att inte ta in en stor världsomvälvande del av livet, säger Nyberg om den nya kompositionen.

Lina Nyberg och hennes tio musiker starka band skulle ha firat släppet av albumet "The clouds" i april i år med fest och konsert. Så blev det inte. Och samma öde gick Nybergs examenskonsert – hon tog masterexamen i komposition vid Kungliga Musikhögskolan i våras – till mötes.

Därför kommer denna vecka att kännas speciell för den rutinerade jazzsångerskan och kompositören, som har spelningar inbokade med tentetten i Malmö, Alvesta och Stockholm – samt ett gästspel med duon Gothenburg Combo på Uppsala gitarrfestival.

– Min man var och spelade på Fasching i Stockholm inför 50 personer. Han sade att stämningen var helt oslagbar just för att publiken var helt svältfödd och välviljan bara flödade, säger Nyberg och tillägger att hon blev gråtfärdig under repetitionerna då hon fick befinna sig intill instrument som spelades av människor igen.

Releasefest och examenskalas

Konserten i Stockholm den 11 oktober, på Musikaliska, blir en sorts musikalisk plusmeny, då släppet av "The clouds" ska firas, examen likaså, och ett nyskrivet verk beställt av Länsmusiken i Stockholm ska framföras.

Examensarbetet "Ascensions in color", skrivet för stråkkvartett, handlade inledningsvis om färger och hur de skiftar. Men allt eftersom Lina Nyberg skrev började samtiden att sippra in i verket.

– Stråkkvartetten började med färgerna, men ju mer jag skrev den desto mer upplevde jag själv att det handlade om andning, eller brist på andning. I uttrycket influerades jag av pandemin, det obehagliga i att det är något som bara pågår utanför ens kontroll, säger hon.

Även beställningsverket "Balcony variations" är influerat av coronapandemin, mer specifikt av alla människor som brast ut i sång från sina balkonger och fönster tidigare i år då hela samhällen var nedstängda.

– Det finns något vackert i hur man försöker nå varandra trots att man måste vara isolerad.

Överkapacitet i lungorna

Coronaviruset drabbade inte bara Lina Nybergs sysselsättning. Hon blev själv lindrigt sjuk i covid-19, men säger att hon är fullt återställd. Kanske har hon sin musikaliska skolning att tacka för det.

– Jag diskuterade faktiskt med en kompis som är sjuksköterska och spelar blåsinstrument, att både som blåsare och sångare har man en överkapacitet för att man har tränat lungorna hela livet. Man tränar ju andning konkret när man övar både på sång och att spela blåsinstrument. Så jag upplever att det har gått ganska bra.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alvesta

Malmö

Stockholm

Uppsala

Umeå