Kajsa Grytt slogs med artistkollegan

Berättar om röjiga åren med Malena Jönsson

Kajsa Grytt fyllde 60 år igår.
Kajsa Grytt fyllde 60 år igår.

Musikern och punkikonen Kajsa Grytt fyllde 60 år igår.

Hon är inte helt bekväm med att bli äldre, men förklarar att det trots allt inger ett visst lugn.

– Jag behöver inte längre prestera, säger hon till Aftonbladet.

Hon har varit aktiv som artist sedan 1979 och är inte minst förknippad med klassiska bandet Tant Strul. Igår fyllde punkikonen och musikern Kajsa Grytt 60 år vilket ska firas med ett utomhuskalas i sann pandemianda.

– Det känns lite underligt och siffran 60 är lite konstig även om den inte förändrar mig som person.

Många kulturarbetare har vittnat om en smärre panik under året som gått, men Kajsa Grytt har omfamnat den ofrivilliga ledigheten.

– I 40 års tid har jag alltid haft en spelning framför mig. Jag har faktiskt njutit, det har varit superskönt med en paus. Det är en härlig sak med att bli äldre, jag behöver inte längre prestera. Allt som jag gör nu känns bara som en rolig bonus.

Kajsa Grytt med resten av Tant Strul, Liten Falkeholm, Nike Nojja och Malena Jönsson 1983.
Kajsa Grytt med resten av Tant Strul, Liten Falkeholm, Nike Nojja och Malena Jönsson 1983.

Rök ihop och slogs

Om vi backar bandet, hur minns du tiden med Tant Strul?

– Det var ett vilt liv med mycket producerande och turnerande. Det var väldigt kul att få göra det så tidigt. Om man är så ung känner man säkert en stor skivbolagspress, men vi hade makten över oss själva och var inte inne på att vi skulle ut i världen och bli stora. Jag är superstolt över Tant Strul, det skapade mitt liv och satte igång allt.

Tant Strul upplöstes 1985 varpå Kajsa Grytt och Malena Jönsson bildade duon Kajsa och Malena. Men allt var inte bara ljuv musik, de rök ihop och slogs både en och två gånger.

– Vi festade och arbetade ihop och var som två röjiga och överenergiska tonåringar. När man spelar ihop och lever ihop kommer man varandra så nära och det blir nästan som ett kärleksförhållande med svartsjuka och andra känslor. Men vi slåss såklart inte längre och är fortfarande otroligt nära varandra.

Musiken ligger förvisso Kajsa Grytt mest varmt om hjärtat, men hon har vidgat sina kulturella vyer och ägnar sig numera åt både film, tv-manus och bokskrivande.

– Jag har också visioner om att försöka regissera. Väldigt stora stor, men man måste ju testa. På 90-talet skrev jag ju massa pjäser som spelades och fick bra recensioner. 

Var ihop med Plura: ”Var ganska arg”

Nyligen stod det klart att Kajsa Grytts texter skulle ges ut i bokform, men hon valde att dra sig ur projektet när förlaget gick ut med att de arbetade med ”retrokultur”.

– Att prata om att de ska ge ut grejer som tanter och farbröder gjort och som alla har glömt bort och kalla det för retro, det är så sjukt och konstigt. Bra kultur och konst är ju väldigt tidlöst och jag kan inte sätta epitetet retro på mig själv. Det känns inte rätt att ett förlag ska etikettera sina produkter på det sättet. 

På 80-talet var Kajsa Grytt och Plura Jonsson ett av musikbranschens mest omtalade par. För tio år sedan släppte hon självbiografin ”Boken om mig själv” där hon skriver att han var en stor kärlek men att drogerna förstörde deras relation.

– Just då var jag ganska arg på honom, det var massa saker som hade hänt. Men för ett halvår sedan lyssnade jag på låtarna han skrev till mig när vi var ihop, vilket jag faktiskt inte har gjort. Plötsligt förvandlades det som hade varit svårt och orätt till något superfint och vackert. Jag tvättade bort drogerna och kvar blev allt det fina.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE