Michael Nyqvists egna ord i dokumentären

avAgnes Aronsson

Michael Nyqvist gick bort under gårdagen efter en tids cancersjukdom, endast 56 år gammal.

Nu finns vännen Susanne Cederbergs dokumentär ”Michael Nyqvist – ett porträtt” på SVT Play.

– Jag blir rädd inför varje nytt jobb, varje ny roll, och känner att jag kommer dö med den, säger han i dokumentären.

1 av 2 | Foto: Susanne Cederberg
Michael Nyqvist och Susanne Cederberg

Susanne Cederberg blev vän med med Michael Nyqvist för runt tio år sedan. De lärde känna varandra i jobbsammanhang, och en vänskap började växa. Cederberg ville göra ett dokumentärt porträtt på honom, men då fanns inte tiden för Michael Nyqvist efter succén med ”Millenium”. Men för över ett år sedan ändrade han sig och föreslog att de skulle filma. Slutresultatet blev dokumentären ”Michael Nyqvist – ett porträtt”. Hon följde honom i arbete och privatliv, och han delade med sig av sin barndom som adopterad, om sin papparoll och om sina roller inom teater och film.

– Jag blir rädd inför varje nytt jobb, varje ny roll, och känner att jag kommer dö med den. Att det är det sista jag kommer göra, och det sista jag får göra också. Och jag känner att jag drar över ett stort skynke över mig, säger Michael Nyqvist i dokumentären.

Trots storfilmerna och teatersuccéerna fanns det ingen självklarhet för Michael Nyqvist att få fortsätta i nya karaktärer. ”Man måste jobba för det”, berättar han i dokumentären. Och för att förbereda sig inför sina roller gav han sig ut och sprang, med rollen i huvudet.

– Då har jag läst en månad varje dag. Och inte för att lära mig utan för att bara slå hål på mina försvar egentligen och mina fördomar mot den här rollen, säger han i porträttet.

”Öppnat dörrar”

Han berättar att det trots alla förberedelser ändå var blankt i huvudet första inspelningsdagen. Men det gick ändå vägen för Michael Nyqvist både i Sverige och utomlands och han blev en av våra mest folkkära skådespelare. Prestationerna ledde honom till andra sidan Atlanten.

– Den där Hollywood-grejen hade jag aldrig riktigt drömt om eller föreställt mig, jag trodde aldrig att dom skulle höra av sig till mig. Det har öppnat massa dörrar för mig och det är dörrar som jag inte visste fanns. Jag har gjort saker som jag tycker är kul, säger han i dokumentären.

Susanne Cederberg var en av få som visste att Michael Nyqvist drabbats av cancer. Det var inget som han ville prata om i dokumentären. För Nöjesbladet berättar hon om känslorna efter hans bortgång.

– Jag saknar honom enormt mycket redan nu, både som vän och som en väldigt stor aktör. Även om jag vetat om det. Jag tror inte att folk förstår hur stor han egentligen var, utomlands och så, säger Susanne Cederberg.

Dokumentären sändes på SVT i höstas och finns nu tillgänglig på SVT-Play.

ARTIKELN HANDLAR OM