Bahar Pars om tonårstiden: ”Måste haft en skyddsängel”

1 av 3 | Foto: SVERIGES RADIO
Bahar Pars sommarpratar måndag 31 juli.
NÖJE

Bahar Pars festade med allt från skinheads, jugoslaviska maffian och Nobelättlingar i tonåren.

Men plötsligt tog livet en vändning – och Bahar Pars bestämde sig för skärpa sig och ”bli något”.

– Jag måste haft en ängel med mig. En skyddsängel, berättar hon i Sommar i P1.

Bahar Pars har egentligen aldrig gillat att gå i skolan.

– Från dag ett kändes det som ett fängelse. På morgonen var vi tvungna att stå i ett rakt led, knäpptysta, medan ordningsläraren kollade om våra naglar var välvårdade. Det var så jag började bita på naglarna, berättar hon i Sommar i P1.

Hon var duktig på att springa snabbt, och tyckte att friidrott var det enda som hon var riktigt bra på. Men skolgången i övrigt, såväl i Iran som i Sverige, upplevde hon som tråkig.

Hon fick nog och började skolka.

– Det blev såklart en stor skandal. Lås monterades på skolans dörr och mina föräldrar blev inkallade till skolans ledning, som inte var särskilt varma och tillmötesgående.

”Jag var fullständigt okontrollerbar”

I tonåren förvärrades allt. Då bodde hon sedan en tid tillbaka i Stockholm med sin mamma och syskon. Bahar Pars fokus var att bli ”Kungen av Kungsan”.

– Det var mer spännande att tjuvröka och hitta ställen som var förbjudna att vara på. Jag var fullständigt okontrollerbar. Jag kunde ljuga för mamma och vara borta i flera dagar.

Hon började hålla till i Kungsträdgården, en park i centrala Stockholm som också går under smeknamnet ”Kungsan”. Där träffade hon folk från hela Stockholm.

– Den ena kontakten ledde till det andra. Väntade man tillräckligt länge hände alltid något spännande. Jag kunde festa i villor i Djursholm till en etta i Norsborg. Jag träffade allt från skinheads, till Nobelättlingar och jugoslaviska maffian, säger hon och fortsätter:

– Jag måste haft en ängel med mig. En skyddsängel. Mycket av mitt skyddsnät var min mamma. Jag kände alltid hennes oro i mig och gick inte över gränser för mycket.

”Måste skärpa mig”

Men en Valborg, när Bahar Pars gick i årskurs åtta, tog livet en vändning. Hennes mamma fick ett samtal från Mariapol, en mottagning där personer som har eller riskerar ett drog- eller alkoholmissbruk hamnar. Hon blev ombedd att komma och hämta Bahar Pars.

– Då kände jag att jag måste skärpa mig. Det ska bli något av mig.

Blev Guldbaggenominerad

Bahar Pars tragglade sig igenom gymnasiet – fem år och fyra gymnasieprogram senare var hon klar. Och då hade hon även hittat sitt kall i livet via det individuella valet – teatern.

I dag är Bahar Pars anställd på Dramaten. Hon guldbaggenominerades för sin roll i den Oscarsnominerade publiksuccén ”En man som heter Ove”. Hon har även debuterat som regissör i prisbelönta kortfilmen ”Rinkebysvenska” och är nu aktuell med kortfilmen ”Turkkiosken” på SVT.

Sommar i P1 med Bahar Pars släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00 måndag den 31 juli på Sveriges Radios hemsida.

ARTIKELN HANDLAR OM