Loa Falkman om demonerna: ”Påverkade min sång”

Folkkära sångaren och skådespelaren skriver självbiografi

Av: Andreas Hansson

Publicerad:
1 av 2 | Foto: ICA
Loa som ”ICA-Stig”

NÖJE

Loa Falkman plågades av skoltiden.

Han utvecklade ett dåligt självförtroende som han senare tvingades ta tag i.

– Det påverkade min sång och min artistiska verksamhet, säger han i en intervju med P4 Extra.

Firad och älskad både i sin roll som operalegendar och som ICA-Stig.

Om några veckor fyller Carl Johan ”Loa” Falkman fyller 70. Samtidigt ger han ut sin självbiografi, och vägen dit har inte varit helt enkel.

– Det finns alltid ett prestationsspöke i bakgrunden: ”inte ska väl lilla dumma jag skriva memoarer, jag har ju inget att berätta”. Men det har varit roligt, och jobbigt, jag har hållit på i 2,5 år ihop med Andreas Lindahl. Tro’t elle rej men jag har skrivit boken för hand, säger han till P4 Extra.

Texten har sedan bearbetats och boken når bokhandlarna inom några veckor.

Plågades av dåligt självförtroende

Där återvänder han till skoltiden. Han tyckte bra om lektionerna i språk och musik men fick självförtroendet nedtryckt i skorna, i övrigt. Han minns det som en plågsam tid.

– Absolut, det var väldigt jobbigt. Förmodligen hade jag dyslexi och adhd men det var ju inte riktigt uppfunnet på den tiden. Jag hade svårt att koncentrera mig och kompenserade med att spela apa och vara pajas, då tränade jag upp min eventuella känsla för tajming.

Han plågades av det i många år innan han tog beslutet att jobba med problemen.

– Jag tog tag i det själv och läste idrottspsykologi för det påverkade ju min sång och min artistiska verksamhet. Just den där hopplösa tiden när man inte vet vad det är för vajsing, säger han till P4 Extra.

Slår vakt om privatlivet

Självförtroendet är en färskvara säger han, något man ständigt får jobba med.

– Det är så många som blir offer för sig själva, ”det är typiskt mig och min otur”. Då har man förtagit sin rätt att utvecklas som människa, säger han.

Han berättar också om kärleken till hustrun Rosy Falkman Jauckens, och om vikten av att hålla privatlivet just privat.

– För oss är det extremt viktigt. Det har aldrig roat oss att vara i kändissvängen. Vi träffades på kungliga teatern hon var balettdansös och har två trevliga pojkar, Daniel och Jacob, 30 och 27, säger han till P4 Extra.

Sonen Jacob gjorde sin far sällskap som en ung version av ICA-Stig i butikskedjans specialfilm till förmån för Rosa bandet förra året, där rollfigurens liv passerade revy.

– Att gå i pappas fotspår är fantastiskt då jag har levt i teatermiljö sedan barnsben. Att göra en reklamfilm tillsammans med pappa som berör en så viktig fråga som bröstcancer gör att det känns extra bra, sa Jacob Falkman till Resumé då.

Publicerad:

LÄS VIDARE