Här bryter Renée Nyberg ihop i TV4-galan

avMathilde Albinsson

NÖJE

Renée Nyberg besökte ett av världens största flyktingläger inför TV4:s insamlingsgala ”Världens kväll för alla barn” i samarbete med Unicef.

En tuff resa – som fick henne att bryta ihop.

Kommer pengarna fram till välgörenhetsorganisationerna? Och gör de verkligen skillnad?

För tio dagar sedan besökte Renée Nyberg ett av världens största flyktingläger, Kakuma i Kenya, för att ta reda på svaren på just de frågorna.

– Kakuma, det betyder ingenstans. Och där, mitt i ingenstans, bor över 200 000 människor, varav hälften är barn, säger hon i direktsändningen av TV4:s gala ”Världens kväll för alla barn” i samarbete med Unicef.

I inslaget förklarar James Elder, regionchef för Unicef, att människor på flykt vandrar i dagar för att ta sig till lägret. När de kommer fram befinner de sig därför ofta i mycket i dåligt skick, inte minst barnen.

Möter sjuka barn

I lägret möter Renée Nyberg många sjuka barn. När hon träffar en liten flicka, som lider av svår näringsbrist, kommer tårarna. Mötet med den lilla flickan blir gripande och gör intryck på programledaren. Flickan har fått infektioner på grund av undernäring, men får behandling av hjälparbetare på plats. Hennes prognos ser därför mycket ljus ut.

– Jag förstår deras tvivel, det är så stort. Men hjälparbete funkar, det vet vi. Vi vet också att när vi väntar, så blir det mer kostsamt. Och fler liv går förlorade, förklarar James Elder för Renée Nyberg.

”Världens kväll för alla barn” sändes måndagen den 1 maj på TV4 och TV4 Play.

ARTIKELN HANDLAR OM

Unicef

TV4