Jessica Almenäs och Lady Dahmer i bråk om ”ohälsohetsen”

”Man kan faktiskt vara feminist OCH vältränad”

1 av 3

avMathilde Albinsson

NÖJE

Jessica Almenäs ryter ifrån på Instagram.

Hon upplever att andra kvinnor skuldbelägger henne för att träna och lägga ut bilder på sin kropp på sociala medier.

Men tv-profilen får mothugg: ”Vi ifrågasätter huruvida det är bra att banta och träna inför en publik av unga tjejer”, skriver kroppsaktivisten Lady Dahmer i ett sms till Nöjesbladet.

Jessica Almenäs har tröttnat på ”ohälsohetsen”. På torsdagen publicerade hon ett inlägg på sin Instagram, där hon också återger en annan appanvändares tankar om vem som får eller inte får kalla sig feminist.

”Lägg ner shameandet av oss som tränar och tar hand om våra kroppar (nej, inte för MÄNS skull! För att vi älskar att röra på oss! För vår egen skull! För att leva längre, orka, vara friska!)”, skriver Jessica Almenäs i Instagraminlägget.

Tv-programledaren menar att hon är trött på att anklagas för att vara hälsohetsande.

”Är det bara okej att visa sin kropp om den INTE ser ut som den så kallade ”normen”? Gäller det bara det så kallade ”systerskapet” åt ett håll? För kvinnor som tränar/är smala/vill komma i form efter en graviditet är det visst fritt fram att hoppa på och hänga ut och anklaga för att vara hälsohetsande, skuldbeläggande, dåliga förebildr osv. Och hör och häpna, man kan faktiskt vara feminist OCH vältränad och/eller smal”, skriver hon.

Inlägget hyllas – men kritiseras också.

Natashja Psomas Blomberg, mer känd som krönikören och bloggaren Lady Dahmer, är en av dem som ger Jessica Almenäs mothugg.

Lady Dahmer: ”Anmärkningsvärt”

”I en tid då varannan gymnasietjej bantar med extrema metoder, var femte sjuåring tycker att hon är för tjock och kvinnor generellt är så missnöjda med sina kroppar att de avstår från att bada, ha sex, njuta av livet – då tycker jag att det är anmärkningsvärt att många av er vägrar fundera på om ni har något ansvar i detta”, skriver hon i en kommentar på inlägget.

Jessica Almenäs svarar:

”Jag tycker det är ett problem när man lyfter fram en hälsosam livsstil där man tränar och äter hyfsat sunt (och då eventuellt får en mer tränad och smalare effekt av det) som hets och skuldbeläggande av andra kvinnor”.

Publiken unga tjejer

Lady Dahmer, som även lyfter diskussionen i ett inlägg på sin blogg, förtydligar i ett sms till Nöjesbladet varför hon anser att Almenäs inlägg är problematiskt.

”Det är lNGEN som säger att smala eller de som tränar skulle vara dåliga förebilder. Däremot så ifrågasätter vi huruvida det är bra att banta och träna (och lägga upp före- och efterbilder, posta sina viktkurvor osv) inför en publik av unga tjejer”.

”Jag försvarar inte eventuella påhopp eller personangrepp som Almenäs fått utstå. Inte heller vill jag ifrågasätta vad hon gör med sin kropp. Det är hennes val och jag backar det alla dagar i veckan. Kritiken handlar alltså om det ansvar vi har i sociala medier.”

Nöjesbladet har sökt Jessica Almenäs för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM