Roger Moore är död

Blev 89 år gammal

Av: Andreas Hansson, Linn Elmervik, Louise Åström

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Skådespelaren Roger Moore är död.

Han dog i Schweiz efter en tids kamp mot cancer och blev 89 år gammal.

– Tack pappsen för att du var du och för att du var så speciell för så många människor, skriver hans barn i ett uttalande.

1 av 8 | Foto: Neil Hall / TT
Roger Moore år 2012

Skådespelaren Roger Moore är död. I ett offentligt uttalande meddelar hans barn Deborah, Geoffrey och Christian att de förlorat sin pappa.

”Med tunga hjärtan måste vi dela med oss av de hemska nyheterna att vår far Roger Moore dog i dag i Schweiz efter en kort men modig kamp mot cancer. Kärleken som han omgav oss med de sista dagarna var så stor att den inte kan beskrivas med ord”, skriver de och fortsätter:

”Vi vet att vår kärlek och beundran kommer att uttryckas flera gånger om världen över av människor som kände honom genom hans filmer, hans tv-serier och hans passionerade arbete för Unicef, något han ansåg vara sin största prestation. Tack pappsen för att du var du och för att du var så speciell för så många människor”.

Gift med svenska

Stjärnan hade bostäder i Schweiz, Monaco och i södra Frankrike, men kommer att begravas i Monaco.

”Våra tankar måste nu gå till att stötta Kristina i denna svåra tid och enligt vår pappas önskemål kommer det att hållas en privat begravning i Monaco”, skriver barnen.

Förutom barnen lämnar Roger Moore efter sig sin svenska fru Kristina Tholstrup. Paret gifte sig 2002.

Roger Moore är mest känd för sin roll som James Bond. Han tog över efter Sean Connery och spelade agenten i sju filmer mellan 1973 och 1985 men har även spelat i tv-serier som ”Helgonet” och ”Snobbar som jobbar”. Moore föddes i London 1927 och studerade teater vid Royal Academy of Dramatic Art.

Kollapsade på scenen

Under sitt liv tampades han med flera hälsoproblem.

1993 drabbades han av prostatacancer, men behandlades med framgång. 2003 kollapsade han under ett scenframträdande på Broadway. Efter det fick han en pacemaker inopererad.

För fyra år sedan diagnostiserades han med diabetes typ 2.

– Jag gör goda dry martinis men får inte dricka dem längre. Inget mer socker, ingen alkohol. Jag får dricka lite vin och kan få en liten slurk att räcka en timma. Jag njuter mer av det och minns mer av vad som hänt, sa han då till Telegraph.

Året därförinnan drabbades han av en lunginflammation så allvarlig att han tvingade lära sig gå på nytt.

Adlades av drottningen

2003 adlades Moore av drottning Elisabeth och blev ”Sir Roger Moore” med anledning av hans stora insatser för välgörenhet. Fem år senare fick han en stjärna på den berömda gatan ”Hollywood walk of fame”. 1995 startade han ett insamlingsprojekt ihop med ett hotell där han samlade in nära 140 miljoner för vaccinering av barn.

Roger Moore var styvfar till Christina Knudsen, dotter till hans svenska fru. Knudsen dog i cancer, 47 år gammal, i juli 2016. More berättade då om sorgen på Twitter.

”Vi är hjärtekrossade”, skrev han på Twitter.

Publicerad:

LÄS VIDARE