Alicia Lundberg

Radio- och tv-profilen Alicia Lundberg är död

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Alicia Lundberg har somnat in efter en tids sjukdom.

Därmed har en av våra mest kända radio- och tv-röster gått ur tiden, som dessutom var känd för sitt stora engagemang för bergsgorillorna i Rwanda.

– Jag kommer minnas henne med glädje och värme och en enorm saknad, och som en inspiration, säger dottern Johanna Hermann Lundberg till Nöjesbladet.

Alicia Lundberg, känd radio- och tv-profil har gått bort efter en tids sjukdom.

Hon insjuknade för flera år sedan i lungfibros och somnade lördagen den 22 april in på sitt vårdhem i Lidingö.

Lungfibros innebär att inflammationer i lungvävnaden blir till ärr, vilket i sin tur påverkar andningen. Sjukdomen kom smygande för fem eller sex år sedan. Det senaste året har Alicia Lundberg varit riktigt dålig, berättar dottern Johanna Hermann Lundberg för Nöjesbladet.

Men trots det försämrade läget gjorde Alicia Lundberg ändå planer för framtiden.

– Jag kommer sakna henne. Hon orkade inte så mycket mot slutet, men skulle ändå hålla i gorillaföreläsningar på vårdhemmet när hon blev bättre. Det pratade hon senast om för två veckor sedan. Det är lite härligt, för det var ju sådan hon var. En positiv själ. Och väldigt, väldigt envis, säger Johanna Hermann Lundberg.

Alicia Lundberg hade en lång karriär bakom sig. Hon började arbeta 1959 på Sveriges Radio som presentatör, redaktör och programvärd inom radio och tv. Hon gjorde sig känd för sin lugna presentatörsstil. Hon ledde Melodifestivalen 1973 och medverkade som svensk tv-kommentator i Eurovision Song Contest samma år. Hon har programlett ”Svensktoppen” och ”Stjärnornas musik”. Alicia gjorde även flera tv-program om bergsgorillorna i Rwanda.

Och det är kanske för sitt engagemang för bergsgorillorna i Virungabergen, Rwanda, som gjort henne mest känd.

– Hon hade sitt engagemang i gorillorna, men sedan när det fruktansvärda kriget i Rwanda hände så vred hon intresset från gorillorna till människorna där som hade det som mest akut och led svårast, främst barn. Hon fixade sponsring på kläder från H&M och hade kontakt med barnhem.

Johanna Hermann Lundberg har, precis som sin mamma, verkat som programpresentatör på SVT. Hon har även varit röst i Fröken UR, samt i flera automatiska telefonsvararsystem, som hos Skatteverket och Nummerupplysningen.

– Jag kommer minnas min mamma med glädje och värme och en enorm saknad, och som en inspiration. Hon påverkade människors liv. Det vill jag också göra.

Alicia Lundberg somnade in på vårdhemmet med personal bredvid sig. Hon ringde sin bästa vän på eftermiddagen. Två timmar senare, klockan 19.00, somnade hon in.

Alicia Lundberg blev 83 år gammal.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alicia Lundberg