Här är temat för Musikhjälpen 2017

”Ett mycket svårt och tungt ämne”

avLinn Elmervik

1 av 4 | Foto: SEYLLOU / AFP
Turister som köper sex av barn är ett växande problem i takt med att vi reser mer. I Gambia är en del av problematiken att unga pojkar tvingas sälja sex till äldre män och kvinnor i turiststråken.

Två miljoner barn utnyttjas i sexhandel varje år.

Årets upplaga av Musikhjälpen har temat ”Barn är inte till salu”.

– Ett mycket svårt och tungt ämne, säger Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen.

Den 11 december är Musikhjälpen tillbaka.

I år sänds det traditionsenliga radio- och tv-formatet från Umeå och nu står det klart var de insamlade pengarna från programmet ska skänkas. Årets upplaga av Musikhjälpen har temat ”Barn är inte till salu”.

Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över och mörkertalen misstänks vara är enorma. Pengarna från Musikhjälpen ska bland annat gå till psykologhjälp, skolgång och medicinska undersökningar efter att ett barn räddats.

Samarbete med Radiohjälpen

– Pengarna vi kommer samla in i december kan till exempel användas till att sprida information i förebyggande syfte, skapa säkra zoner för barn så att de inte hamnar i riskområden för att säljas och rehabilitering av de som lyckats ta sig ur sexhandeln, säger Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen i ett pressmeddelande.

Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3, SVT och Radiohjälpen. Programmet direktsänds i P3 och SVT Play.

Programledarna avslöjas i höst

Programledarna för Musikhjälpen 2017 presenteras i november. Förra året leddes evenemanget av Kodjo Akolor, Josefin ”Little Jinder” Jinder och Pelle Almqvist. Då drog insamlingen in 49 miljoner kronor till kampen för att barn i krig ska ha rätt att gå i skolan.

Efteråt beskrev Little Jinder upplevelsen som ”sjuk”.

– Man landar aldrig i en känsla utan har kastats mellan djup sorg och eufori var femte minut. Ingen som inte har gjort det här kan relatera, det går inte att beskriva hur man mår, sa hon.

ARTIKELN HANDLAR OM