Lena Olin: Kärleken tar fram både ens bästa och sämsta sidor

Berättar om kärleken till Lasse Hallström och vägen tillbaka till scenen

Hennes eget liv med Lasse Hallström verkar vara rena tomtebolyckan. Det såg vi i tv häromveckan.
När Lena Olin nu gör come back på teatern efter 26 år, sker det i en pjäs om ett äktenskap som är raka motsatsen.
– Skrapar man på ytan, så har vi väl jättekatakomber, Lasse och jag också, säger hon.

När Stockholms Stadsteater presenterar höstens repertoar, är nog den uppsättning som drar till sig mest intresse ”Vem är rädd för Virginia Woolf?”, Edward Albee-pjäsen från 1962 som nog är mer känd för filmversionen från 1966, med äkta paret Elizabeth Taylor (1932-2011) och Richard Burton (1925-1984) som det grälande paret Martha och George. En sen och blöt kväll bjuder de hem ett yngre par som blir åskådare till de äktenskapliga bråken.
När Stockholms Stadsteater har premiär 29 september står Lena Olin, Peter Andersson, Josefin Ljungman och Henrik Norlén på scenen. Thommy Berggren regisserar.

Tillbaka på scen efter 26 år

För Lena Olin, sedan åratal bosatt strax utanför New York, blir det första gången hon står på en scen på 26 år.
– För ett par år sedan fick jag en förfrågan från en annan stor teater (Dramaten) i Stockholm. Tidigare var det så att allt jag hade sett som roligt med teatern, såg jag som otäckt. Men då fanns det plötsligt något som drog. Men så krockade det med ett tv-jobb jag redan var kontrakterad för, säger Lena.
– Thommy (Berggren) har frågat mig lite genom åren. När han så sa att jag kunde spela Martha i ”Vem är rädd…” mot Peter (Andersson), så sa Lasse (Hallström) direkt: Gör det!

– Kanske såg jag pjäsen på Dramaten med Thommy när jag var liten, minns inte, mina föräldrar drog med mig på så mycket vuxna olämpliga historier. Det är en så stark kärlekshistoria, Martha och George älskar verkligen varandra, med allt vad det innebär av smärta och rädsla och glädje.
Hon och Peter Andersson var nära vänner när de var unga.
– Vi hängde i samma gäng. Vi var aldrig ihop, men på gränsen. Så vi har mycket gratis när vi ska spela tillsammans. Och mountains to climb, också, förstås.

”Skrapar man på ytan, har vi jättekatakomber”

Äktenskapet i pjäsen tycks vara raka motsatsen till den tomtebolycka som Lena och Lasse Hallström visade upp i TV 4:s ”Tillsammans med Strömstedts” häromveckan.
– Jag tror du skulle kunna göra ett program om Martha och George, inte exakt, men snarlikt i hur det var på Lasses och min veranda i tv-programmet. Skrapar man på ytan, har vi jättekatakomber också. När man verkligen älskar, tar det fram både ens bästa och sämsta sidor.
Många har undrat varför ni ställde upp i programmet. Ni brukar ju aldrig göra intervjuer ihop?
– Nej, vi brukar ju inte det, jag har inget bra svar på varför vi till sist gjorde det. Men han bakom programmet var väldigt skicklig, han som är gift med ryttarinnan, jag fick ett väldigt förtroende för honom, han var bra på att övertala oss.
(Hon menar förstås Henrik Johnsson, programmets redaktör, och Malin Baryard).
– Vi fick inga stora gage, men flygresorna hem till Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE