Mejla

Sylvia Balac

Gift dig och skaffa barn – annars tar zombierna dig

Sylvia Balac om Netflix-serien ”Santa Clarita diet”

Joel (Timothy Olyphant) och Sheila (Drew Barrymore) dödar bara ”dåliga människor”.

Foto: NETFLIX

NÖJE

Att inte skaffa barn är inte bara ett socialt stigma. Det ökar också risken att bli uppäten av en zombie.

Först en spoilervarning: I den här texten avslöjas (styck)detaljer ur Netflix-­serien ”Santa Clarita diet”. En skräckkomedi i 10 (kropps)delar.

Efter en omfattande kräkattack vaknar mäklaren Sheila upp utan puls. Den nördiga grannpojken förklarar henne odöd. Sheila får smak på människokött, och hennes make och mäklarpartner Joel bestämmer sig för att hjälpa henne att utse lämpliga offer.


Liksom Dexter i serien med samma namn vill de ge sig på ”dåliga” människor som ”förtjänar” det. ”En ung, ensamstående Hitler” är idealet, men pedofiler, mördare och mobbare funkar också. En gång håller det på att gå riktigt tokigt när den människohandlare Sheila håller på att hugga in på i själva verket visar sig vara en charmig barnläkare som gärna skänker pengar till välgörenhet.

Jag förstår premissen. Om huvudpersonerna hade mördat snälla bibliotekarier, barn och gamla hade tv-tittarna inte känt någon som helst sympati för dem. Men valen av offer väcker onekligen frågor om människosyn och människovärde.

Och Sheila och Joel söker inte bara efter uslingar, utan också efter offer som ”inte kommer att saknas, någon utan familj”.

Typiskt USA där familjenormen är så stark, kan man tänka.


Men även här i Sverige härskar synen att den som är förälder är en lite viktigare och bättre människa. Rubriker som ”Tvåbarnspappa mördad” och ”Trebarnsmamma försvunnen” väcker starkare känslor än ”Ensam kuf kidnappad” – även om just den rubriken nog aldrig skulle skrivas. En människa utan barn blir då sitt yrke i stället. I brist på yrke ”kvinna” eller ”man”.

Så inte nog med att barnlöshet fortfarande ofta är ett stigma socialt, och att rapporter visar att ensamhet är hälsofarligt. Nu ska vi bli uppätna av zombier också.


Nöjesbladets tv-redaktör Karolina Fjellborg gav ”Santa Clarita diet” Betyg: 3 av 5 plus förra fredagen. För pinfärska tv-serierecensioner, läs Tv-koll.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyko fyller år - firar med upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Av: 

Sylvia Balac

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är Netflix 22 bästa doldisar

ÄMNEN I ARTIKELN

Netflix

Zombie

Sylvia Balac