Hollywoods skådespelare går ut i strejk

Börjar vid midnatt lokal tid

Uppdaterad 2023-07-14 | Publicerad 2023-07-13

Hollywoods skådespelare går ut i strejk, och ansluter sig till redan strejkande manusförfattare.

Det meddelar facket SAG-AFTRA under torsdagskvällen, svensk tid.

Strejken innebär att Hollywood i princip stängs ned, skriver Washington Post.

På en presskonferens under torsdagen meddelar facket SAG-AFTRA att förbundets medlemmar har röstat för en skådespelarstrejk.

Detta efter att facket inte lyckats nå en överenskommelse med Alliance of motion picture and television producers (AMPTP).

Fackets president Fran Drescher riktade under presskonferensen hård kritik mot AMPTP, som representerar filmbolag och strömningsjättar som Netflix, Disney+, Paramount och Warner Bros Discovery.

– Vi kräver respekt, och att bli hedrade för det vi bidrar med, för ni skulle inte existera utan oss, sa hon.

Skådespelarstrejken börjar vid midnatt lokal tid, och inspelningarna till stora filmer förväntas alla stoppas, skriver Hollywood Reporter.

SAG-AFTRA:s president Fran Drescher under pressträffen på torsdagen.

Stöttas av Meryl Streep och Jennifer Lawrence

Facket representerar 160 000 skådespelare.

Innan strejken tillkännagavs skrev flera tunga Hollywoodskådisar som Meryl Streep, Jennifer Lawrence och Glenn Close under ett öppet brev där de uppmanade facket att ta till hårdare åtgärder och meddelade att de ställde sig bakom en eventuell strejk, skriver CNN.

Lämnade filmpremiären efter riktlinjerna

Enligt Hollywood Reporter har facket satt upp riktlinjer som ska följas av de strejkande medlemmarna. Bland annat är det inte tillåtet att marknadsföra eller göra pressframträdanden för filmer och tv-serier.

Under kvällens premiär av ”Oppenheimer” lämnade därför skådespelare i filmen evenemanget tidigare efter facket gått ut med nyheten om strejken.

Bland skådespelarna som gick från premiären var Cillian Murphy och Emily Blunt, enligt regissören Christopher Nolan.

Skådespelare i ”Oppenheimer” lämnade premiären tidigt på grund av strejken.

Ansluter sig till manusförfattarstrejk

Skådespelarstrejken ansluter sig till den pågående manusförfattarstrejken i Hollywood. Det är första gången skådespelare och manusförfattare strejkar samtidigt sedan 1960.

Strejken innebär att all film- och tv-produktion stoppas för alla företag som representeras av AMPTP.

Enligt Washington Post innebär de båda strejkerna att Hollywood i princip stängs ned.

Därför strejkar Hollywoods skådespelare

Bakgrunden till strejken handlar om att facket vill att ersättningar anpassas efter att allt fler streamas film och tv-serier. Detta har lett till att skådespelarna fått mindre betalt.

Ofta betalas arvoden i dag ut enligt gigjobb-modell i stället för med royalites baserade på hur mycket en film eller tv-serie visats, skriver TT.

Facket vill även att film- och strömningsbolagen ska redovisa tittarsiffror och genomlysa dem genom en tredje part, för att det sedan ska speglas i lönenivåer. De vill även ha tydligare regler kring artificiell intelligens.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln