Baldwin åtalas för dödsskjutning

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2023-01-19

Åklagare i delstaten New Mexico har beslutat att väcka åtal mot skådespelaren Alec Baldwin efter dödsskjutningen av en filmfotograf.

– Ett justitiemord, säger Baldwins advokat.

Även filminspelningens vapenansvarige Hannah Gutierrez Reed kommer att åtalas för vållande till annans död, meddelade New Mexicos distriktsåklagare Mary Carmack-Altwies på torsdagen.

– Efter en grundlig granskning av bevisen och lagarna i delstaten New Mexico har jag slagit fast att det finns tillräckligt med bevis för att väcka åtal mot Alec Baldwin och andra medlemmar av ”Rust”-filmteamet. Ingen står över lagen och alla förtjänar rättvisa, säger Carmack-Altwies.

Om de fälls riskerar de båda upp till 18 månaders fängelse och böter på 5 000 dollar, motsvarande drygt 50 000 svenska kronor.

”Litade på proffsen”

Nu kommenterar Alec Baldwins advokat Luke Nikas dråpsanklagelsen.

– Mr Baldwin hade ingen anledning att tro att det fanns en riktig kula i pistolen – eller någonstans på filminspelningen. Han förlitade sig på proffsen som han arbetade med. Vi kommer att bekämpa dessa anklagelser och vi kommer att vinna, säger Nikas och kallar åtalet ett ”fruktansvärt justitiemord”.

Baldwin, som både var producent och skådespelare på inspelningen av lågbudgetvästern ”Rust”, avfyrade ett vapen som visade sig vara skarpladdat och dödade fotografen Halyna Hutchins och skadade regissören Joel Souza.

Av oklar anledning hade skarp ammunition i stället för lösa skott hamnat i loppet till den Colt-pistol som Baldwin repeterade en scen med.

Både inspelningsteamet och Baldwin själv har varit föremål för flera stämningar, men det är först nu som åklagare i delstaten New Mexico, där filminspelningen ägde rum, beslutat att en brottmålsprocess ska inledas.

Stämde vapenansvarige

I november lämnade Alec Baldwin in en stämningsansökan mot flera personer i inspelningsteamet där han bland annat anklagar filmens vapenansvarige och assisterande regissör för vårdslöshet genom att ha gett honom en skarpladdad pistol.

Baldwin har upprepade gånger sagt att han fick höra av teamet att pistolen inte var laddad. Han har också förnekat att han tryckte av vapnet, även om experter har ifrågasatt detta påstående.

Den assisterande regissören David Halls, som gav Baldwin vapnet och sade till honom att det var ”kallt”, har gått med på att erkänna sig skyldig till oaktsam användning av ett dödligt vapen. Han kommer att avtjäna en villkorlig dom med sex månaders skyddstillsyn, enligt ett uttalande.

ANNONS