Svenska teamets kamp mot klockan – BBC fortsätter att missa viktiga moment

Sveriges delegationschef: ”Vi har kämpat efter varje gång”

Publicerad 2023-05-13

LIVERPOOL. Loreen sätter allt perfekt.

Det brittiska tv-bolaget BBC gör det inte.

Inför finalen av Eurovision song contest har det svenska teamet fått slita hårt för att få bidraget att se ut som de vill.

– Vi har varit stenhårda, säger Loreen.

BBC fortsätter att ställa till det för Sverige och Loreen i Eurovision song contest.

Under det viktiga genrepet på fredagkvällen satt fortfarande inte alla kameravinklar som de skulle när Loreen, 39, stod på scenen.

– Det är oerhört viktigt det här repet, det är juryn som sätter poängen här så det har vi tagit med oss, säger Lotta Furebäck, det svenska teamets delegationschef.

Tidigare i veckan har en viktig bild saknats under slutminuten. När Loreen står upp på sin plattform ska tittarna kunna se led-skärmen och tecknen i den över henne.

Den tv-bilden har flera gånger uteblivit under repen.

Överst en bild från Melodifestivalen och hur det ska se ut. Nederst en bild från BBC.

När Aftonbladet träffade Loreen tidigare i veckan berättade hon om pressen på att leverera ett nummer som får tittarna att känna något.

– Det är därför jag kämpar så hårt med det här numret tillsammans med EBU och BBC. Vi har varit stenhårda och hittat sätt att kommunicera, inspirera, för det är inget enkelt nummer.

Loreen.

Lotta Furebäck: ”En resa”

Under fredagens genrep satt bilden de så länge har kämpat med som den skulle.

Men istället syntes flera gånger takets ovansida med sladdar och vajrar.

Lotta Furebäck förklarar efteråt vad det är som gör det så svårt för BBC och EBU att förstå vad det svenska teamet är ute efter.

– Saken är den att vi har inte har samma kamerapositioner i Melodifestivalen, vilket gör att vi inte når bilderna på samma sätt. Och när vi kom in för fredagens repetitioner har produktionsteamet hela semifinal två i ryggen. Så det tar en stund innan kameramännen hittar tillbaka till energin och tajmingen och då har man tre rep för att sedan gå på finalen. Det är en resa även för tv-produktionen, säger hon.

– BBC och kamerateamet måste hitta det där att det sätter sig i ryggen igen för det var ju ett tag sedan de gjorde just vårat nummer.

Lotta Furebäck.

Hon berättar att de lämnat väldigt tydliga anteckningar till tv-bolaget efter varje rep så att de ska förstå vad som behöver bli bättre.

– Vi har kämpat efter varje gång för att det ska förbättras och förbättras och förbättras. Vi är ett fantastiskt kreativt team på plats, inklusive Loreen, som har gjort en otrolig insats.

Loreen: ”Rätt så nöjd”

Trots att alla kameravinklar fortfarande inte sitter perfekt så känner sig Lotta Furebäck nöjd med genrepet.

– Det vi jobbar på nu i teamet är att Loreen ska få vila, få energi, peppa henne inför finalen.

Även Loreen känner sig lugn och glad efter repet.

– Jag känner mig rätt så nöjd med framträdandet. Allt har att göra med publiken och publiken var helt fantastisk, säger hon.

Loreen.

Ska fokusera på glädjen

Imorgon kommer de försöka släppa allt som har med kameravinklar och bilder att göra och istället fokusera på att sprida glädje, säger Lotta Furebäck.

– Vi kommer att prata, peppa varandra, skapa positiv energi och se till att det är härlig stämning i gruppen.

Loreen tror även hon att det är bra att sprida positiv energi under finaldagen.

– Det som kommer hända är att alla kreatörer som jobbar med det här bakom kameran, ljus, ljud, alla kommer vara laddade och taggade och skarpa. Så jag tror att allt, bildproduktion och alla delarna som är numret kommer flyta på väldigt fint.

Loreen.

Finalen av Eurovision song contest 2023 sänds den 13 maj klockan 21.00 svensk tid.

Aftonbladets team i Liverpool: Stina Dahlgren, reporter, Jimmy Wixtröm, fotograf, Torbjörn Ek, reporter, Markus Larsson, krönikör

ANNONS