Så firar Anders och Johanna Bagge jul

Av: Anna Shimoda, Hans Shimoda

Publicerad:
Uppdaterad:

”Idol”-domaren och entreprenören Anders Lind Bagge och hans fru Johanna Lind Bagge, före detta Fröken Sverige-vinnare och företagare, erkänner med en mun att de är näst intill sjukligt förtjusta i julen.

1 av 10 | Foto: schneider_electric
Anders Lind Bagge och Johanna Lind Bagge.

Det gigantiska huset långt ute på Färingsö strax utanför Stockholm är belamrat med julpynt och parets tomtar som uppgår till cirka 150 stycken (!).

”Får tid för varandra”

Just i år renoverar de stora delar av vardagsrummet som är inslaget i papp, men den enorma pergolan utomhus är smyckad med julgran, tomtar och ljusslingor.
Det är dock inte bara det ytliga bling-blinget som makarna fokuserar på utan de tycker julen har ett större syfte än så.

– Julen är den tid då jag och Johanna verkligen får tid för varandra, vi är båda arbetsnarkomaner och entreprenörer, men vi har inga problem med det. Å andra sidan jobbar vi mycket hemifrån och då ses vi, annars hade det varit jobbigt. Julen är också en stor utandning och det infinner sig ett lugn, säger Anders Bagge.

Johanna fyller i:
– Då lägger man ifrån sig datorn och mobilen och fokuserar på julen och familjen. Det viktiga är att man ses, att man stannar tiden och inte stressar ihjäl sig. På julen ska allting vara perfekt, men man kan förbereda och ha knytis så man inte behöver stå i köket HELA julen.

När börjar ni julpynta?

– Helst i september, haha! Man hade önskat att man kunde få ha julgran hela året, är det något fel med det?

Hur gör ni med julklappar?

– Vi har något vi kallar julspelet som Johanna införde när vi blev tillsammans. Hela släkten tar med sig något som kostar cirka 50 kronor, sedan lägger man allt i en stor hög och sedan kör vi.

Det måste finnas

Johanna tar fram sin mobiltelefon och visar en film från en tidigare julafton där julspelet är i full gång. Man hör någon skrika, antagligen Anders, ”slå nu för fan!”.

– Vi går ”all in” på julspelet, det är krig, säger Johanna och skrattar.

Hur är det med julmaten, är det något som måste finnas där och något ni inte gillar?

– Det finns saker som man alltid har utan att man tänker på det. Varför ska den där jävla syltan vara med, det är ingen som rör den. Man borde sälja kalvsylta i kvadratcentimetrar. Men annars gör jag alltid Bagges Sillåda, det är en matjesillslåda som jag gör i ugnen, säger Anders som bjuder Aftonbladets läsare på receptet (i slutet av artikeln).

– Hemlagad Janssons frestelse måste finnas, jag brukar laga den. Och brysselkål och julkorv, den är superviktig med senap, säger Johanna.

En vattendelare är om man äter och delar ut julklappar före eller efter Kalle Anka klockan tre. Hur gör ni?

– Vi kollar inte på Kalle, det står på i bakgrunden. En kompis förstörde Kalle Anka för mig när jag var liten. Hans föräldrar hade köpt en VHS-bandspelare och de spelade in Kalle, sedan kollade vi sönder det. Man får ALDRIG spela in Kalle Anka, säger Anders Bagge.

”Det var inget kul”

Har ni några dåliga julminnen?

– En jul började min son Daniel och jag bli dåliga av julkorven, det var inget kul. Vi fick spendera eftermiddag och kväll på toaletten. Det sitter kvar, säger Johanna och fortsätter:

– Ett annat dåligt minne var när jag firade jul på ett ställe där jag knappt kände någon och det festades och pratades gamla minnen som jag inte kunde relatera till så då valde jag istället att gå och lägga mig.

Här fyller Anders i:

– Julafton är inte till för att man ska dricka sprit. Jag tycker det är jätteviktigt. Jag tycker man ska vara måttlig, speciellt när man har barn med i bilden. Det är snapsen som inte borde vara där, om man bara hade julöl så vore det bättre. Det ska ju vara en lång dag och kväll. Men det är vad jag tycker, jag är ingen moralpolis.

”Ska vara helt ärlig...”

Något Anders tycker är tråkigt är de allt varmare vintrarna.

– Det är tråkigt att det inte finns snö numera. Kollar jag bakåt så var det alltid snö. Vi har gamla fotoalbum och på varje bild från julen är det snö. Jag vill gärna ha snö, det blir inte roligt utan.

Anders Bagge och Johanna Lind gifte sig under romantiska former sommaren 2018. De trivs som man och hustru och det är full fart i förhållandet.

– Jag ska vara helt ärlig, vi försöker ha mycket glädje, men vi har också stångats. Jag är inte lätt, jag har diagnostiserad adhd och den går upp och ned och ibland kan det vara så att jag inte riktigt lyssnar. Johanna kan också jobba otroligt mycket. Hon kan gå upp sex och jobba till elva på kvällen, säger han och fortsätter:

– Annars skrattar vi mycket och vi har jävligt roligt, och hellre ett levande förhållande med liv och rörelse än att det inte händer någonting för då blir man uttråkad. Vi är två bestämda personer, men också ett grymt team som stöttar och hjälper varandra.


Så gör du Bagges sillåda

Ingredienser:

Matjesill

Ägg

Gräslök

Västerbottenost

Smör

Hacka de kokta äggen, matjesillen och gräslöken i små fina bitar. Gör samma sak med potatisen som ska vara kokt en dag innan.

Lägg allt i en ganska liten form.

Gör mycket brynt smör, sedan häller man det över allting.

Strössla riven Västerbottenost över röran och ställ in formen i ugnen på 100 grader i cirka 30 minuter. Den ska inte gratineras utan bara bli varm och ”gojsig”.

Ät som den är eller på en knäckemacka!

Publicerad:

LÄS VIDARE