Bröderna Norén sörjer för publikens skull

Av:  TT

Viktor Noréns och Gustaf Noréns turné med Floda spelmanslag stoppades av coronapandemin. Pressbild.
Viktor Noréns och Gustaf Noréns turné med Floda spelmanslag stoppades av coronapandemin. Pressbild.

Bröderna Viktor och Gustaf Norén skulle egentligen göra en turnécomeback med Floda spelmanslag i sommar.

Nu sörjer de den livelösa perioden – men inte för sin egen skull.

Sedan förra året har bröderna Gustaf Norén (tidigare medlem i Mando Diao) och Viktor Norén (tidigare medlem i Sugarplum Fairy) turnérat i Sommarsverige tillsammans med Floda spelmanslag. Även i år skulle de ut på vägarna – men det satte coronapandemin stopp för.

Men för egen del är de lugna.

– Den delen man inte pratar om så mycket är publiken. När Håkan Hellström spelar på Ullevi är det 70 000 personer som upplever någonting tillsammans – och en till, Håkan. Om det mötet ställs in är den relevanta frågan hur det känns för de här 70 000 människorna, inte hur det känns för Håkan Hellström, säger Viktor Norén.

"Går inte att ersätta"

I stället för Sverigeturné gjorde duon ett framträdande på Woodland, en festival där max 40 deltagare fick vistas samtidigt, ute på en ö i Stockholms skärgård.

Att ersätta spelningar med liveströmmade konserter under kristiden tror de inte är möjligt – det viktiga är vad som sker i nuet.

– Rent musikaliskt låter det lika bra, men det fysiska mötet mellan publiken går inte att ersätta. Det är otroligt, människan mot maskinen, och ändå vinner människan! Inte ens om man hade satt upp ett hologram som såg verkligt ut hade det gått att ersätta, säger Viktor Norén.

"Tömde ut mig totalt"

De tror att livepausen som drabbar de flesta aktiva artister till och med kan vara en tankeställare.

– En turné är ganska påfrestande fysiskt och psykiskt. Det är tidiga mornar, sena kvällar, många har hållit på tio år i sträck och får en paus nu. Som folkhälsomyndigheten säger, man ska vänta med att utvärdera, säger Gustaf Norén.

Att turnera gasen i botten kan till och med vara skadligt för det kreativa arbetet, menar bröderna.

– Jag tror att det är omöjligt att jobba som musiker om du är så pass beroende av att en turné blir av. Vi har jobbat så mycket under så många år att vi kan ta ett andetag. De som lyckas stanna länge i branschen är de som är kapabla till att ta det lugnt. Om du känner ekonomisk stress och press kommer du att döda dig själv rent musikaliskt, säger Viktor Norén.

– Jag var en sådan artist som försvann, för att jag turnerade så mycket att jag tömde ut mig totalt, konstaterar Gustaf Norén.

Inte bara depp

Under sommaren ska de både släppa och skriva musik – båda tror att det är omöjligt att inte påverkas av den rådande samhällsstämningen i skrivandet. Men det betyder för den sakens skull inte att det bara blir deppiga toner.

– Det är som när du ser på himlen, att "oj, här är det mörkt och kommer bli regn": På samma sätt kan du se på musiken: "oj, här hände någonting i världen". Hur det nödvändigtvis kommer att låta, det vet jag inte. Men man kan till exempel lyssna på hur det lät i Berlin under Weimaråren mellan krigen. Det var ganska mycket fest, glad musik och kabaré, även om människor mådde dåligt och det var ganska läskigt i världen, säger Gustaf Norén.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN