Lasse stämmer Lasse Stefanz i pengabråket

Långa tvisten fortsätter – Sigfridsson stoppad som delägare

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Dansbandsbråket har inte klingat av.

Nu stämmer Lasse Sigfridsson Lasse Stefanz igen – bandet har avregistrerat honom som delägare.

– Jag försökte få dem att registrera in mig igen, men det gick inte, säger han.

Det framgångsrika dansbandet spelade ihop i 45 år – sedan fick Lasse Sigfridsson, 66, sparken. Bandet hävdar att det handlade om samarbetssvårigheter.

Efterspelet stavas pengar.

2016 vann han i Kristianstad tingsrätt och fick 170 000 kronor i utdelning, men när Lasse Sigfridsson stämde Warner på 100 000 kronor i uteblivna royalties gick det sämre.

– Det är skivroyalties också som jag fortfarande hävdar att jag har rätt till. De plattor jag har varit med och spelat in under 45 år. Jag kunde inte tvinga Warner att de skulle betala ut pengarna, det fanns i avtalet att royaltyn skulle betalas ut till Lasse Stefanz Musik AB. Och om de då betalade ut till mig så ansåg rätten att då bröt Warner mot det avtalet. Uppgörelsen skulle göras internt inom Lasse Stefanz Musik AB och det har jag försökt. Men det har inte gått, säger Lasse Sigfridsson.

Vill vara kvar som delägare

För en tid sedan fick han veta att han inte längre är delägare i Lasse Stefanz Musik KB.

– Jag fick bara ett sådant meddelande från Bolagsverket att jag var avregistrerad som delägare. Jag tog kontakt med en advokat och vi diskuterade det och man är ju delägare så länge man vill.

1 av 2 | Foto: Amanda Sigfridsson
Lasse Sigfridsson.

Nu är enbart företagen Olle Jönssons Produktions AB och Billy Pops Musik AB som kommanditägare. Sångaren Olle Jönsson och kapellmästaren Christer Ericsson står båda som styrelseledamot i sina respektive bolag.

Nu är en stämning inlämnad. Varför Lasse Sigfridsson vill vara kvar som delägare i kommanditbolaget vill han låta vara osagt, liksom att han inte vill svara på hur mycket pengar han riskerar att förlora.

– Jag vill inte gå in på mina tankegångar om varför jag vill vara kvar som delägare. Jag är lika nyfiken på varför de är så angelägna att få bort mig, säger han.

Olle Jönsson: Jag orkar inte

Enligt årsredovisningen för 2018 hade Lasse Stefanz Musik KB en nettoomsättning på 4 033 961 kronor, det egna kapitalet uppgick till 3 542 073 kronor.

Hur mycket har du kvar ihop med Lasse Stefanz?

– Jag äger fortfarande 20 procent av aktierna i Lasse Stefanz Musik AB.

Lasse Stefanz sångare Olle Jönsson, 63, vill inte prata om den nya stämningen när Nöjesbladet når honom:

– Jag kan säga det på en gång: Jag vill INTE uttala mig om något bråk. Jag orkar inte det, det har hållit på nu i tio år. Det är bara en jävla massa pajkastning, säger han.


Kallar sig själva för Nordens största dansband

• Lasse Stefanz bildades 1967 i Kristianstad av Olle Jönsson, Hans Sigfridsson och Lars Sigfridsson. Senare tillkom Christer Ericsson, Anders Pettersson och Gunnar Nilsson.

• Lasse Stefanz blev Sveriges mest framgångsrika dansband, enligt dem själv är de Nordens största dansband.

• Bandet har rönt stora framgångar, vunnit ett stort antal priser och tävlat i Melodifestivalen.

• Låten ”De sista ljuva åren” låg på Svensktoppen i hela 65 veckor.

• Hasse Sigfridsson slutade i Lasse Stefanz 2012 på grund av en obotlig blodsjukdom. Samtidigt fick tvillingbrodern Lasse, som är ena delen av bandets namn, sparken. I ett pressmeddelande skrev bandet att samarbetssvårigheterna blivit stora.

• 2013 började pengabråket mellan Lasse Sigfridsson och bandet.
I januari i år nekade sångaren Olle Jönsson till att bandet varit skyldigt - Sigfridsson pengar.

• I en stämningsansökan, inlämnad till Stockholms tingsrätt, krävde Sigfridsson bandets skivbolag Warner Music på 100 578 kronor plus ränta, för utebliven royalty under andra halvan av 2013.

Publicerad:

LÄS VIDARE