Krisplanen när Ernst Kirchsteiger inte ville inse corona-allvaret

Tvingades ändra hela inspelningen – ny plats, tredjedel personal, tredjedel inspelningstid: ”Större risk”

Personal fick sägas upp, inspelningsperioden kortades från 10 till tre veckor och hela produktionen tvingades flytta.

Årets ”Sommar med Ernst” inleddes med kaos – och Ernst Kirchsteiger ville först inte inse hur farlig coronapandemin var.

– Jag tänkte att det här kan inte vara så allvarligt ända fram tills jag insåg att det här är ju faktiskt väldigt allvarligt, säger han.

Ernst Kirchsteiger, 62, var mitt i förberedelserna för årets ”Sommar med Ernst” när coronapandemin drabbade världen. Först försökte han skaka av sig larmrapporterna och hoppades att det skulle gå över.

– Jag börjar jobba med sommarens säsong i februari, då börjar jag tänka och planera och jobba fram under en ganska lång process. Och vartefter började det här dyka upp. Jag tänkte att det här kan inte vara så allvarligt ända fram tills jag insåg att det här är ju faktiskt väldigt allvarligt, säger han.

”Större risk än vad man vill ta”

TV4 och produktionsbolaget tvingades helt tänka om för att ens kunna genomföra inspelning.

– Vartefter tiden gick och i och med att vi har en så utdragen period. Vi brukar filma under tio veckor och vi lever väldigt nära inpå varandra. och så brukar teamet åka hem till Stockholm med jämna mellanrum. Då började vi inse att det här är ju egentligen en större risk än vad man vill ta.

Ernst Kirchsteiger .
Ernst Kirchsteiger .

Till slut fick hela den planerade inspelningen skrotas. I stället flyttade man tillbaka till ett tidigare renoveringsobjekt, huset i vid Hjälmarens strand i Åsbyviken utanför Örebro som stod i centrum för ”Sommar med Ernst” 2014. Där kunde ett minskat inspelningsteam också sova över samtidigt som Ernst kunde pendla hem till sin fru Ulla på kvällarna.

Personal blev av med jobbet

Programmen gjordes om och har fyllts med återblickar från tidigare säsonger, tillsammans med ny matlagning och små fix och tricks. Inspelningstiden kortades från 10 veckor till tre. Och teamet från 13 personer till fem. För Ernst var det viktigt att teamet skulle vara så pass litet att ingen skulle känna sig orolig under inspelningen.

– Jag jobbar med ren inspiration, utan manus. Jag kommer dit med det humör jag har. Om man då möter rädsla och ett väldigt speciellt förhållningssätt är det ganska svårt att hitta känslan. Om alla skulle kännas ängsliga och försiktiga

När kunde ni ge besked till dem som inte längre kunde vara med i produktionen?

– Tidigt, jag vet inte exakt när det skedde. Det var TV4 och produktionsbolaget, men alla förstod. Pandemin hade blommat upp och det var inget annat än såna diskussioner. Många var glada att vi inte ställde in helt och hållet. Det var inga konstigheter alls.

”Sommar med Ernst” har säsongspremiär i TV4 torsdag 20.00.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE