Mejla

Sylvia Balac

När världen ser oss som liknöjda får vi hitta resesubstitut

Grönsaksmarknad i Ljubljana ur serien ”Balkans metropoler”.
Grönsaksmarknad i Ljubljana ur serien ”Balkans metropoler”.

NÖJE

Resten av världen ser oss som liknöjda, i dubbel bemärkelse, och stänger sina gränser.

Då får vi resa genom konsten, eller en utmärkt serie på UR Play.

Vi har länge varit bortskämda i det här landet. Inte minst med att våra pass kan ta oss i princip överallt. Men inte nu längre. Att ”köra sitt eget race” i pandemin visade sig ha konsekvenser. Land efter land öppnar sina gränser, men inte för svenskar.

Av övriga världen uppfattas vi som en hedonistisk nation full av Tegnell-tatuerade invånare som obekymrat tränger ihop sig på uteserveringar medan dödstalen stadigt tickar uppåt. Vilket för all del kan kännas orättvist för den som lydigt stannat hemma vid minsta snörvling och hållit avstånd medelst purjolök eller ett väl utvecklat ögonmått.

Men när andra länder nu skyr oss som, ja ni vet, så kan vi givetvis semestra vid nån bäck inom max två timmars bilfärd bort – eller så kan den som trots allt inte tycker att Karlstad och Tbilisi är samma sak hitta substitut för utlandsresan. Som cikorian tjänade som surrogat för kaffe under tidigare nöd.

En touch av just Tbilisi får du i guldbaggevinnaren ”And then we danced”. Utöver en fantastisk historia bjuder den på vackra trähus, grönska och georgiska kulinariska läckerheter, finns att streama exempelvis på triart.se.

Och längtar du liksom jag så det värker till Balkan visar Utbildningsradion fina serien ”Balkans metropoler”. Ladda ner UR-appen, öppna en burk ajvar och njut av Sarajevos kullar, Belgrads brutalism och Ljubljanas kanaler.

Serien är en välavvägd mix av vackra vyer, historia, konst, matkultur och möten med spännande människor. Det resande går ut på, helt enkelt. Och avsnitten ligger kvar i sisådär 580 dagar till. Innan de dagarna är till ända kan vi förhoppningsvis resa ”på riktigt” igen.

ANNONS

Se ditt kreditscore, din budget och mycket mer. Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Av: 

Sylvia Balac

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

UR

Balkan

Tbilisi

Resor