Oscarsvinnaren "Rain man" blir teater – igen

Av:  TT

Det är sju år sedan sist. Nu gör Jonas Karlsson och Robert Gustafsson comeback som bröderna Babbitt när "Rain man" blir teater i Sverige igen.

Det är inte första gången som teaterversionen av den prisbelönade filmen "Rain man" sätts upp i Stockholm. Förra gången var 2013 på Rival och precis som biofilmen lockade den mycket folk. Den här gången sätts föreställningen upp på Oscarsteaterns stora scen och precis som för sju år sedan syns Robert Gustafsson i rollen som den autistiske Raymond Babbitt och Jonas Karlsson som brodern Charlie Babbitt.

– Förhoppningsvis blir det större och bättre samtidigt som vi lyckas bevara det bra, säger Jonas Karlsson.

Vad var det som gjorde att det blev så bra sist? Det är något som skådespelarduon frågar sig men inte kan svara på. Oavsett hoppas de kunna bevara det nu när de ska försöka återskapa succén som "Rain man" på Rival blev. Men sju år har gått och de förnekar inte att det i sig kan ha inneburit förändringar som de själva kanske inte är medvetna om.

– Det blir en större utmaning för dig att hitta tillbaka till den där ungtuppen kan jag tänka mig, säger Robert Gustafsson.

– Ja, kanske. Det är något med det där fartiga, svarar Jonas Karlsson och knäpper med fingrarna.

Något för alla

Det är ett kärt återseende mellan skådespelarna som inte har jobbat ihop sedan 2013 och som ser många fördelar med att få spela samma föreställning en gång till.

– Vi kommer att ta chansen att utveckla varje scen. Grovjobbet är redan gjort så nu kan vi ägna oss åt det som vi båda tycker så mycket om – nagelfilsjobbet och att jobba med detaljerna, säger Robert Gustafsson.

Precis som i 2013 års produktion regisserar Emma Bucht och Martin Luuk skriver manuset. I det stora hela är det en direkt översättning av Dan Gordons original, men uppdaterad med dagens kunskap om autism samt Robert Gustafssons och Jonas Karlssons personliga tolkningar av bröderna. Och de hoppas att uppsättningen på Oscarteatern kommer att nå ut till en bred publik.

– Det är så praktiskt att man får gå på teater och både skratta och gråta. Det är ganska bra med de här kombo-föreställningarna. Är det en komedi får man med sig gubben men man kanske inte får med sig tanten. Det blir alltid så uppdelat, men här är det allt i ett, säger Robert Gustafsson.

Efterfrågan finns

Robert Gustafsson beskriver det som att det blev ett väldigt rumphugget slut för sju år sedan. Biljettrycket var högt men rättigheterna till att spela föreställningen tog slut.

– Vanligtvis spelar man ju torsdag, fredag, lördag, lördag, söndag. Men de sista veckorna spelade vi måndag, tidsdag, onsdag, torsdag, fredag, lördag, lördag, söndag, söndag. Och folk frågade "när kör ni den igen?" och vi tänkte "yeah right, det kommer inte hända". Därför är det extremt roligt att vi gör det nu, säger Jonas Karlsson.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN