Komikerjönsen gör en otrolig insats i ”Uncut Gems”

Adam Sandler borde Oscarsnominerats

Adam Sandler är aktuell i ”Uncut Gems”.

NEW YORK. Aldrig någonsin hade jag trott att jag skulle uppröras över att Adam Sandler berövas en Oscar-nominering.

Men ”akademin” begår ett bedrövligt misstag som bara nonchalerar den vanligtvis mediokre komikerjönsens otroliga insats i kaotiska femplus-dramat ”Uncut Gems”

Jo, jag menar DEN Adam Sandler – han som i decennier tramsat sig genom en störtflod av enfaldiga komedier och inte gjort mer för skådespelarkonsten än vad personen som uppfann Whopper gjort för gastronomin.

Till allmän chock är han helt sensationell i huvudrollen i bröderna Safdies ”Uncut Gems”. Det slår veritabla gnistor om porträttet av Howard Ratner – en omöjligt intensiv juvelhandlare och New York-hustler med ofattbar förmåga att fucka upp sitt liv, inte minst på grund av ett gravt gambling-problem.

Inte nämnd i min 2019-sammanfattning för några veckor sedan?

Filmen ”Uncut Gems” med Adam Sandler.

Nej, jag hade ännu inte haft förmånen att se den när årslistorna sammanställdes, den nådde biograferna först en bit in i december, och jag misstänker, eller hoppas, att det varit på samma sätt för de som röstar om Oscar-statyetter och Golden Globe-diton. De har enkelt inte hunnit ta del av Sandlers livsomvälvande uppvisning.

Om inte, om de gjort det och ändå tycker att DiCaprio är mer förtjänt av priser för sin prestation i senaste Tarantino-bagatellen…well, då kan jag inte hjälpa dem.

Personligen tycker jag ”Uncut Gems” egentligen borde vara nominerad även som årets film. Den är jobbig och påträngande, som myllret i rusningen på Manhattan-gatorna den ramlar runt på. Det är ljud och stress och stök hela tiden, alla är ständigt i rörelse och alla skriker i munnen på varandra. Vid flera tillfällen känner jag mig helt nedbruten i biofåtöljen, det blir bara för mycket. Och just därför är upplevelsen så stor, jag kan inte vänta på att få utsätta mig för samma obehag igen.

Tillika är det länge sedan en film rymde en så lysande radda illustra birollskaraktärer. NBA-giganten Kevin Garnett, som spelar sig själv, visar sig till exempel vara lika bra på filmduken som under basketkorgarna och jisses, grånande rookien Keith Williams Richards är det största fyndet som skrämmande ”bad guy” sedan han som gestaltade Luca Brasi i ”Gudfadern”

Som jag förstått saken får ni i Europa nöja er med ”Uncut Gems” på Netflix, men för tusan – se och bli varse vilken Oscar-skandal vi sitter med i famnen i år.


ORSAKER TILL EXTAS

”Uncut Gems” (Film)

– Se ovan.

Joaquin Phoenix (Oscar-kandidat)

– Hans Joker-tolkning är den enda som kan mätas med Sandlers insats.

McKay & Leigh (Album)

– Finfin old school-country om den själlösa samtiden…

ANNONS