Ilskan mot SVT – efter hånet mot kristna

Demonstration utanför tv-huset: ”Ingen hänsyn”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Skådespelaren Per Andersson retar gallfeber på kristna.

På måndagen samlades en grupp demonstranter utanför SVT för att demonstrera mot humorsketchen ”Kuk i hatt”.

– Det här är absolut inget skämt, säger Aday Bethkinne, kristdemokratisk lokalpolitiker i Botkyrka, till SVT.

Humorinslaget publicerades första gången 2012 men har fått nytt liv efter att SVT humor valde att lägga upp klippet på sin sociala medier i början av augusti.

I videon sjunger komikern Per Andersson, 42, om olika saker man kan stoppa sitt könsorgan i samtidigt som diverse föremål dyker upp på skärmen.

”...brunsås eller Jesus ifrån Nasaret”, sjunger han bland annat, samtidigt som ett krucifix uppenbarar sig framför hans penis.

”Har anmält klippet flera gånger”

Flera kristna rasar nu mot klippet och under måndagskvällen samlades en grupp demonstranter utanför tv-huset med arga plakat, rapporterar SVT.

En som befann sig på plats under demonstrationen var Aday Bethkinne, kristdemokratisk lokalpolitiker i Botkyrka.

SVT tar ingen hänsyn. Vi har anmält klippet flera gånger, men SVT plockar inte ned det. De svarar bara att humor upplevs olika av alla, och att SVT är demokratiskt, säger han till kanalens sajt.

Han menar att syftet med demonstrationen var att kunna föra en dialog med SVT som gör att de, och övriga medier, undviker att kränka kristna i framtiden.

1 av 2 | Foto: SVT
Per Andersson i sketchen ”Kuk i hatt” på SVT.

SVT: ”Viktigt för yttrandefriheten”

Att det skulle röra sig om humor köper han inte.

– Det här är absolut inget skämt, vi betalar licenspengar till SVT men det här är absolut ingenting vi står bakom. Jag hoppas det är sista gången man förlöjligar kristendomen.

I ett mejl till Nöjesbladet svarar Tomas Hall, programchef för SVT Nöje i Stockholm, på kritiken:

”SVT skämtar om allt och det är viktigt för yttrandefriheten. Vi kommer inte att ta ned klippet. Vi är medvetna om att humor kan uppröra, men vi kan inte begränsa oss utifrån vem som kan tänkas bli upprörd – det är en ytterst farlig utveckling om SVT skulle censurera sin humor”, skriver han.

Nöjesbladet söker Per Andersson.

Publicerad:

LÄS VIDARE