Adam Berg om ”Svart krabba” på Netflix: ”Obehagligt aktuell”

Svenska boken ny film på streamingtjänsten – mitt under rasande krig

Publicerad 2022-03-18

Adam Berg.
Adam Berg.

Svenska actionfilmen ”Svart krabba” med Noomi Rapace har just haft premiär på Netflix.

Ett drömprojekt för regissören Adam Berg, 49.

– Jag älskade boken redan när jag läste den för 20 år sedan, den brände direkt in bilder i mitt huvud som jag ville få ut på film, säger han.

Bättre sent än aldrig, alltså.

Jerker Virdborgs roman hyllades och vann priser när den kom ut för 20 år sedan. En framtidsdystopisk skildring där Norden befinner sig i krig. Det är kallt, fattigt och eländigt. Några personer får i uppdrag att färdas över havsisarna på långfärdsskridskor för att överlämna något som kan få slut på kriget. Isarna är för tunna för att bära fordon.

De som ger sig ut på det självmordsliknande uppdraget spelas av Noomi Rapace, Aliette Opheim, Dar Salim, Jakob Oftebro, Ardalan Esmaili och Erik Enge.

– I boken är huvudpersonen en man, men världen har förändrats sedan den skrevs. Vi har hållt på med filmen länge. Noomi Rapace kom ombord redan för fem år sedan. Hon är modig och gillar utmaningar. Nu har historien blivit obehagligt aktuell med allt som händer nu, när vi lever i en skör värld under attack, säger Adam Berg.

Adam Berg.
Adam Berg.

Brorsan frontman i Kent

Scenerna där de färdas på skridskor är omväxlande inspelade på Hjälmaren, Mälaren, i studio eller på en sjö i Jukkasjärvi strax utanför Kiruna. Skådespelarna skridskotränades av bland annat Tomas Gustafsson, som vann tre OS-guld i skridsko på 1980-talet.

– En Eskilstuna-legendar. Han var en stor personlighet i min lilla stad när jag var ung, säger Adam, och berättar hur filmintresset väcktes:

– I Eskilstuna spelar man fotboll eller inte. Jag gjorde inte det, utan skaffade ett annat intresse, film. Hyrde och såg filmer som ”Blade runner” och ”Alien” ungefär 50 gånger. I 12-, 13-, 14-årsåldern började brorsan och jag göra egna zombie-filmer. Gjorde masker med hobbylera och hudkräm. Filmade och klippte genom att koppla ihop två videobandspelare. Ingen klockren klippning, direkt (skratt).

Adam flyttade till Stockholm och började plugga film. Två år äldre brorsan Jocke valde musiken. Över 20 år, fram till 2016, ledde han ett av Sveriges genom tiderna största rockband, Kent.

– De är som ett soundtrack genom mitt liv. Och jag fick min start genom att göra musikvideor åt dem, säger Adam.

Filmen ”Svart krabba” hade premiär i onsdags på Netflix.
Filmen ”Svart krabba” hade premiär i onsdags på Netflix.

Gjorde reklam i Los Angeles

Sedan blev det reklamfilmer också. Under åtta år bodde familjen, när barnen var små, i Los Angeles.

– Jag gjorde svindyra reklamfilmer. Tjänade bra på det. Men det är oerhört dyrt att bo där, så det blir väl break even, ungefär.

Tillbaka på hemmaplan, blev alltså ”Svart krabba” långfilmsdebuten.

– Det är kanske inte den smartaste filmen att ge sig på som nybörjare på långfilm. Team på 120 personer, mörker, is, kyla, actionscener, förflyttning hela tiden till nya inspelningsplatser och så att filma under covid.

Vad vill du att folk ska få med sig efter att ha sett ”Svart krabba”?

– Först och främst att det är en actionfilm som är spännande och underhållande. Huvudtemat är vad du är villig att göra för din egen överlevnad. Sedan finns det ju andra teman som blivit otroligt aktuella just nu.

Adam Berg om…

… sin banbrytande reklamfilm ”Carousel”, med frozen moments, senast kopierad i Oscarsnominerade norska ”Världens värsta människa”:
– Jag hade gjort en liknande grej för JC i Sverige några år tidigare. Och man är aldrig först med någonting. En teknik är bara en teknik. Men det är klart att det är smickrande att det har gjorts väldigt mycket liknande efter just den reklamfilmen.

… varför det aldrig blev någon långfilm i Hollywood:
– Jag höll på att pitcha massor av långfilmer. Men konkurrensen är stor, det är sinnessjukt svårt art komma in som debutant, man ska ha mycket tur och medvind. ”Deadpool” (som det ryktades om att han skulle göra), det blev bara inte av.

…att en så visuellt stark film som ”Svart krabba” visas på tv, på Netflix, i stället för på bio:
– Alla de normala aktörerna tyckte den var för stor och dyr, för mörk, för farlig. Vi hade lite intresse från utlandet, men jag ville göra den på svenska. Och nu kan 220 miljoner se den.

… att göra reklamfilmer med världens största fotbollsstjärnor:
Zlatan är by far den bästa jag jobbat med. Både ödmjuk och intresserad. Han sköter sig själv, kommer ensam till inspelningen. En sådan som Cristiano Ronaldo har ett helt entourage med sig.

LÄS VIDARE