Siw Malmkvists ilska mot TV4: ”Det var respektlöst”

Berättar om dissen från ”Let’s dance” och att fylla 85 år

2020 skulle Siw Malmkvist ha dansat med Jonathan Näslund i ”Let’s dance”. Men pandemin satte stopp.
2020 skulle Siw Malmkvist ha dansat med Jonathan Näslund i ”Let’s dance”. Men pandemin satte stopp.

I dag nyårsafton fyller Siw Malmkvist 85 år.

Nu berättar en av Sveriges mest folkkära artister om åldrandet, sin dagliga hjärngympa och ilskan över att hon blev lovad en plats i ”Let’s dance” i år – men att de sedan struntade i att höra av sig.

– Då blev jag riktigt förbannad. Det var respektlöst.

Allt började 1955 med talangtävlingen ”Flugan”. Samtidigt arrangerades också en modevisning med tonårskläder som Siw Malmkvist så gärna ville se, men hon hade inte råd med inträdet. Men så kom hon på att om hon ställde hon upp i tävlingen blev det gratis – och det slutade med att hon vann alltsammans. Det blev starten på en osannolik karriär som fortfarande pågår, om än i ett lugnare tempo.

Idag på nyårsafton fyller en av våra mest folkkära artister 85 år, något som gör henne föga entusiastisk.

– Jag är inte så väldigt förtjust i att fylla år helt enkelt och jag vill helst inte fira det alls.

Inte ens med ett glas champagne?

– Nej! Jag är verkligen ingen älskare av om champagne.

Hur känns det att fylla 85 år?

– Det känns inget speciellt. Men om man börjar fundera på det så inser man hur fort tiden har gått. Det känns lite sorgligt. Men egentligen var det nästan värre att fylla 50 år, det var väldigt läskigt på något vis. Det var samma sak när jag fyllde 30.

Siw Malmkvist fyller 85 år.
Siw Malmkvist fyller 85 år.

Under hösten har Siw Malmkvist stått på Klara Soppteaterns scen på Stockholms Stadsteater och spelat ”I väntan på entré” med Alexandra Zetterberg och Fredrik Meyer. Men nu är det lite uppehåll och möjligtvis drar de igång framåt vårkanten.

– Annars är det ingenting. Ibland säger jag att någon gång ska man ju sluta. Men samtidigt, varför ska jag sluta om jag fortfarande kan föra mig på scenen? Ska jag sluta bara för att jag är gammal? En gång sjöng jag med en gullig gubbe i Tyskland som var 100 år och han var fenomenal.

– Men om jag skulle börja sjunga falskt skulle väl folk tänka att jag borde lägga av. Men det där vill man ju helst bestämma själv.

TV4 höll inte sitt löfte

Siw Malmkvist skulle som bekant tävla i ”Let’s dance” 2020, men det satte pandemin och 70-plusreglerna stopp för.

– Det var synd och kändes för jädra trist. Jag var ju helt frisk och ändå fick jag inte var med. Men TV4 sa att jag hade en given plats 2021. Det tyckte jag var bra och då kunde jag också se till att hålla mig i trim.

– Men de hörde aldrig av sig. Inte på hela året, inte ett skit. När det började närma sig februari och det var dags att börja lära sig alla steg så tänkte jag att nu måste de ju höra av sig. Till slut ringde jag själv och då sa de att det tyvärr inte blir något. Då blev jag riktigt förbannad. Jag sa att det var respektlöst att de inte hade hört av sig överhuvudtaget.

”Så där gör man bara inte”

Nu är det färdigdansat för Siw Malmkvist del.

– Någon kanske frågar om jag vill tävla nästa år. Nej, nej, nej! Absolut inte. Det kan jag säga er. De bad så mycket om ursäkt och det är klart jag kan godta en ursäkt. Men så där gör man bara inte, det var skitdåligt.

Dansgolv eller ej, Siw Malmkvist är i god form och det har sina förklaringar.

– Jag rör på mig hela dagarna. Det blir inte så långa promenader, men jag håller igång här hemma från att jag vaknar tills jag lägger mig. Enda gången jag är stilla är de få tillfällen när teven är på.

Hon är också flitig när det kommer till hjärngympa.

– Jag löser ett par korsord varje dag. Det är inte sådana där lätta korsord, utan riktiga nötter att knäcka. Jag tycker det är jättekul och har gjort det sedan jag var liten. Bokstäver gör mig glad.

Varit ett par i 50 år

Privat lever Siw Malmkvist med sambon Fredrik Ohlsson och har så gjort i hela 50 år. Hon förklarar att vardagen ser ut som för så många andra deras ålder.

Hur ser du på framtiden?

– Den tänker jag inte så mycket på. Är man 85 år är framtiden kortare än vad den var förr. Men ingen vet ju något om framtiden.

– Jag hoppas bara att jag får vara frisk och fit for fight. Så länge man har hälsan är det så mycket man kan göra. Får man krämpor och har ont överallt är det inte roligt.

 

Aftonbladet har sökt TV4, som inte återkommit.

Publisert:

LÄS VIDARE