Luhrmann om "Elvis"-premiären: Hade ont i magen

Av:  Gunnar Rehlin/TT

De professionella kritikerna må tycka vad de vill om Baz Luhrmanns film ”Elvis” – för honom är det bara en persons omdöme som betyder något.

Vad skulle Elvis änka Priscilla tycka? På presskonferensen för filmen erkänner den australiske filmregissören beredvilligt att han var nervös inför hennes omdöme.

– När hon skulle se den på första visningen hade jag ont i magen. Det här var ju hennes liv. Jag förstod att hon skulle känna ångest och vara skeptisk. Så mycket som har sagts och skrivits om Elvis har inte varit sant, säger Baz Luhrmann.

Efter visningen ville Priscilla Presley få en stund för sig själv, och oron i magen blev inte mindre för Luhrmann.

– Sedan kom hon och sade att hon hade varit tvungen att samla sig. Och att hon tyckte att filmen hade fångat själen, personen, mannen – inte ikonen. Och det var den bästa recension jag kunde få.

Tecken på godkännande

När Luhrmann tillsammans med sina huvudrollsinnehavare Austin Butler och Olivia DeJonge möter journalisterna på den mycket välbesökta presskonferensen är Priscilla Presley inte med. Däremot gick hon kvällen innan på röda mattan tillsammans med hela filmteamet och det är också ett tecken på hennes godkännande.

De internationella kritikerna ger allt från beröm till svavelosande sågningar. Det är som det brukar vara när en ny Baz Luhrmann-film har premiär. ”Moulin Rouge”, ”Den store Gatsby” och nu ”Elvis”, alla är de gjorda med ett överdåd som kan vara lika frånstötande som tilltalande.

– En film som den här är gjord för att bara ses på bio. Det är en film som hyllar själva konceptet biograf, säger Baz Luhrmann.

Hanks med fettkostym

Austin Butler spelar Elvis, men mest uppmärksamhet i förskott har det faktum att Tom Hanks, med fettkostym och lösnäsa, spelar Elvis mytomspunne manager överste Parker.

Tom Hanks berättar med gott humör om hur det gick till när han fick rollen.

– Baz ville tala med mig om honom, och berättade att han var en man som trivdes lika med att lura barn på en femcentare som att lura kasinon på miljoner. Jag sa ”jag tar rollen, visa mig en bild på hur han såg ut”. Baz gjorde det och min första tanke var ”herregud, vad har jag gjort?”.

Många betraktar överste Parker som en lurendrejare men det fanns mycket mer i honom, menar Tom Hanks.

– De säger att när han kom in i ett rum så lyste det upp. Han kombinerade glädje med stöld. När han för första gången såg Elvis uppträda så såg han vilken effekt han hade på publiken. Han insåg att detta var förbjuden frukt. Ja, man kunde tjäna pengar på det, men kunde också göra något nytt.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE