R Kelly vill inte vittna i rättegången

Avfärdar målsägandena som ”missnöjda groupies”

Av:  TT

R Kelly avböjer möjligheten att vittna i domstol. Arkivbild.
R Kelly avböjer möjligheten att vittna i domstol. Arkivbild.

Artisten R Kelly tänker inte vittna i rättegången där han står åtalad för sexuella övergrepp på ett tjugotal kvinnor och en man.

”Inte helt oväntat”, skriver amerikanska medier, då r'n'b-sångaren förmodligen skulle ha utsatts för ”ett brutalt korsförhör”.

– Du vill inte vittna, är det korrekt? frågade domaren Ann Connelly.

– Det stämmer, sade sångaren, som egentligen heter Robert Kelly.

Han nekar till anklagelserna om sexuella övergrepp och utpressning och även till att ha fört minderåriga över delstatsgränsen i syfte att låta dem hamna i prostitution, skriver Reuters.

Sista vittnet

Försvaret har under rättegångens sista dagar kallat flera vittnen som intygat att de aldrig sett R Kelly förgripa sig på någon.

Det femte och sista vittnet, Julius Darrington, jobbade i musikbranschen och var konsult åt Kelly vid inspelningarna av hans senaste album. Han intygade att han, sedan de började jobba tillsammans 2016, aldrig sett honom behandla någon av sina flickvänner dåligt.

– Men du vet inte vad som hände bakom stängda dörrar, när du inte var där? frågade åklagaren Nadia Shihata under korsförhöret.

– Korrekt, svarade Darrington.

Förnekar anklagelser

R Kelly förnekar alla anklagelser och försvaret har avfärdat målsägandena som ”missnöjda groupies”. Åklagaren i fallet har kallat en mängd vittnen för att stärka bilden av R Kelly som en sexualförbrytare, oavsett när händelserna ska ha ägt rum.

Åtalet mot R Kelly väcktes för över två år sedan men rättegången i en domstol i Brooklyn har försenats till följd av pandemin. Om sångaren fälls på samtliga åtalspunkter riskerar han fängelse i mellan tio år och livstid.

R Kelly riskerar fler åtal för övergrepp, i en federal domstol i Chicago, samt i delstatsdomstolar i Illinois och Minnesota.

Publisert:

LÄS VIDARE