Köpte bluffbiljetter till Piaf – föreställningarna finns inte

Nu vill Herman Lindqvist varna andra för sajten Viagogo: Måste vara bedrägeri

Herman Lindqvist.
Herman Lindqvist.

Viagogo säljer biljetter till föreställningar som inte finns.

En av de drabbade är författaren Herman Lindqvist som trodde sig ha köpt biljetter till ”Forever Piaf – musikalen” nu i helgen – men den har inte premiär förrän nästa vecka.

– Det måste vara åtalbart, det är ju bedrägeri, säger han.

Herman Lindqvist, 78, sökte på nätet och lyckades hitta biljetter till ”Forever Piaf– musikalen” på Göta Lejon redan nu i helgen.

Men föreställningen har inte premiär förrän en vecka senare.

På andrahandsförsäljningssajten Viagogo säljs däremot biljetter till påstådda föreställningar både fredag och lördag den här veckan.

– Det är ytterst märkligt. Det måste vara åtalbart, det är ju bedrägeri, säger författaren och historikern, som tidigare varit medarbetare på Aftonbladet.

Säljer i andra hand

Han hade glatt sig åt att få möjlighet att se föreställningen med Malena Ernman, 50, och Beata Ernman, 16, i huvudrollerna.

– Det var sent på kvällen och jag var ivrig att få tag i biljetter. Jag såg inte förrän i efterhand att det rörde sig om andrahands-återförsäljning. Då hade jag definitivt inte köpt några biljetter.

Nu har han förgäves försökt få kontakt med Viagogo.

– Det går inte. Man bara hänvisas till automatiska svar på frågor. Allt är väldigt proffsigt gjort, snyggt och på god svenska, så jag blev inte alls misstänksam från början.

Biljetter för 4 000 kr styck

Viktoria Hård, biljettansvarig på Göta Lejon där ”Forever Piaf” har premiär fredag 1 oktober bekräftar för Aftonbladet att det inte kommer äga rum några föreställningar varken fredag eller lördag denna vecka.

– Nej, det finns inga föreställningar då, säger hon.

Ursprungligen skulle musikalen ha haft premiär tidigare i september, men de föreställningarna har flyttats till i december.

– Det här är föreställningar som egentligen skulle ha spelats i helgen, men sen har flyttats till december. Det har alla våra kunder fått information om från oss för ganska länge sen. Men det verkar inte Viagogo ha uppdaterat, eller bara inte brytt sig. De där typerna av sajter är inte så kundvänliga, säger Viktoria Hård.

Biljetter säljs fortfarande på andrahands-sajten, för hutlösa priser. För Piaf-showen kan man tvingas betala över 4 000 kronor per biljett, även till de föreställningar som inte finns. Ordinarie biljettpris ligger på mellan 700 och 900 kronor, med ett fåtal premiumplatser som säljs för 1295 kronor.

Göta Lejon: ”Handfallna”

Vad säger ni till biljettköpare som hör av er till er efter att ha köpt den här typen av biljetter?

– Vi blir ju lite handfallna. Viagogo köper biljetterna själva från Ticketmaster, ofta under olika påhittade namn, och sen kommer kunden till oss och då kan vi inte koppla kunden till biljetten och därför kan vi inte heller hjälpa till med byten. Det finns också en risk att samma biljett säljs flera gånger eftersom det är elektroniska biljetter som skickas ut via mejl. De kan säljas vidare till hur många som helst, säger Viktoria Hård på Göta Lejon.

Företaget Viagogo har specialiserat sig på att sälja andrahandsbiljetter till konserter shower och sportevenemang över hela världen och har flera gånger tidigare uppmärksammats för skyhöga biljettpriser och besvikna kunder som i slutändan inte fått några biljetter.

2019 placerades företaget på Konsumentverkets varningslista efter en mängd klagomål, men har därefter tagits bort från listan eftersom antalet klagomål minskat.

Allmänna reklamationsnämnden har genom åren fått ett flertal anmälningar mot Viagogo, men eftersom bolaget är baserat i Schweiz och inte har svarat när ARN har försökt kontakta dem har nämnden inte kunnat pröva ärendena.

Det telefonnummer som uppges gå till en engelskspråkig kundtjänst kräver efter en mängd knapptryckningar att man uppger referensnummer. Men inte ens när Aftonbladet försöker med det referensnummer som Herman Lindqvist fått för sin bokning svarar någon.

– Det evenemang som du köpt biljetter till äger inte rum inom 72 timmar och därför kan vi inte hjälpa dig över telefon, säger en inspelad röst och hänvisar till bolagets sajt där man ombeds logga in för att kunna fylla i ett mejlformulär.

Ger pengarna tillbaka

Nu vill Herman Lindqvist varna andra för sajten.

– Jag har blivit lurad och vill varna folk för det här ordentligt. Det är kriminellt att de kan ha sån här verksamhet. Det kan ju vara många andra som också har drabbats, säger han.

Efter att Aftonbladet flera gånger har sökt representanter för Viagogo via mejl under tisdagseftermiddagen får Herman Lindqvist ett meddelande från företaget om att den föreställning han köpt biljetter till har skjutits upp.

Strax efter att en första version av den här artikeln publicerades meddelar också Viagogo att föreställningen ställts in och erbjuder Herman Lindqvist och andra som köpt biljetter, att få pengarna tillbaka eller ett tillgodokvitto värt 125 procent av värdet.


Viagogo: En sällsynt försening i uppdateringen

Uppdatering:

Efter att den här artikeln ursprungligen publicerades har Aftonbladet varit i kontakt med representanter för Viagogo som tillbakavisar att företaget säljer falska biljetter till evenemang som inte existerar. I det här fallet menar man att man har missat att uppdatera försäljningssajten när datumen ändrades. Viagogos talesperson vill också betona att företagets personal inte själva köper biljetter från Ticketmaster utan bara fungerar som som en marknadsplats som säljer vidare andra personers biljetter.

Cris Miller, affärsutvecklingschef på Viagogo svarar på frågor:

Varför säljer ni de här biljetterna?

– Viagogo säljer inga biljetter. Det är en global marknadsplats där vi kopplar ihop tredjepartssäljare och köpare på en öppen säker plattform. Det grundläggande syftet är att tillhandahålla en plattform där fans kan köpa biljetter till vilka liveevents som helst över hela världen.

När kommer ni betala tillbaka pengar till de som har köpt de här biljetterna?

– Alla köpare kommer att få sina pengar tillbaka eller en voucher värd 125 procent av vad de betalt.

Varför säljer ni biljetter som inte existerar?

– Vi har ett team som sköter en mycket stor mängd events där många av dem fortfarande kan komma att ändras på grund av pandemin. Här var det en sällsynt försening i uppdateringen kring showernas status på grund av att arrangören ändrade speldatum. Det har nu korrigerats.

Publisert:

LÄS VIDARE