Nordman (musikgrupp)

Nordman-profilen om svåra hjärtinfarkten: ”Blixt från klar himmel”

Mats Wester om tuffa tiden och vägen tillbaka

Av: 

Anna & Hans Shimoda

NÖJE

Det som började med astmasymtom visade sig vara en svår hjärtinfarkt.

Väl inne på sjukhuset svimmade Nordman-musikern Mats Wester av och tvingades sedan till akut operation. 

– De sa att om jag inte hade kommit in den där kvällen så kanske jag inte hade vaknat.

Under 90-talet var Nordman en av landets populäraste grupper och sålde mängder av skivor. Debutalbumet ”Nordman” sålde 500 000 exemplar.

Nordman bestod av Håkan Hemlin och Mats Wester. Håkan var den karismatiske sångaren medan Mats var bandets musikaliska motor.

I dag ligger Nordman på is, Håkan Hemlin turnerar och sjunger bandets gamla hits som ”Vandraren” medan Mats Wester skapar musik tillsammans med andra.

Förra året höll det dock på att gå riktigt illa för Wester.

– Jag fick en hjärtinfarkt i maj och det var riktigt illa. Det var en riktig käftsmäll och det kom som en blixt från klar himmel, säger han till Aftonbladet.

Vaknade på operationsbordet

Det började med att Mats Wester fick känning av astma och fick svårt att andas.

– Jag trodde det hängde ihop med att jag hade haft corona några veckor tidigare. En kväll kände jag att så fort jag ansträngde mig så kände jag av det. Då tvingade min fru mig att ringa 1177. Då sa de att jag var tvungen att åka in på en gång och då anade jag att det inte var något att leka med. Vi åkte in och jag blev inlagd på en gång.

– Efter fem minuter var mitt rum fullt med läkare och de sprutade in nitroglycerin under tungan så jag svimmade. Sedan vaknade jag upp på operationsbordet, det gick väldigt fort allting.

Mats Wester.

Läkarna försökte sätta in en så kallad stent, men det fungerade inte så de blev tvungna att göra en så kallad öppen operation.

– Den fick jag göra ett par dagar senare på Karolinska. De sa att om jag inte hade kommit in den där kvällen så kanske jag inte hade vaknat. Det var lite av en chock.

Hur mår du idag?

– Jag mår bra. Jag var sjukskriven hela sommaren, att vara med om en sådan operation motsvarar en kraftig bilolycka för kroppen så det är en svår återhämtning. Det var en lång väg att vandra för att ens orka gå upp för trappan och att röra sig framåt. Det var en tuff resa. Men idag mår jag jättebra och har återhämtat mig. Jag tvingas äta medicin hela livet, bland annat blodförtunnande. Det är egentligen för att undvika att få en stroke vilket är vanligt bland hjärtpatienter.

Nordman, Mats Wester och Håkan Hemlin, i Melodifestivalen 2008.

Nordman på is

Har du fått några förhållningsorder?

– Jag ska tänka på vad jag äter, som alla borde göra, men som hjärtpatient måste jag se till att få i mig rätt fetter. Sedan ska jag röra på mig, motion är den bästa medicinen. Men det är lätt att falla tillbaka i gamla rutiner, man vill tillbaka till det normala.

– Jag blev också morfar i augusti och då vill man uppleva ens barnbarns uppväxt så jag har inte bara mig själv att tänka på.

Vad gör du annars?

– Jag skriver musik och har börjar bygga nyckelharpor. Det är ganska avancerat, men jag har byggt några i min ungdom, men under corona så tänkte jag att jag tar upp det. Jag älskar hantverket och att jobba i trä. Jag fick hjälp av min läromästare Esbjörn Hogmark som är en av världens bästa instrumentbyggare så nu tar jag beställningar och bygger och säljer mina instrument. 

Kommer det mer musik från Nordman?

– Nordman ligger på is. Innan pandemin så gjorde vi konserter på Cirkus och Storan och släppte album, men sedan kom corona och då kände jag att det kanske var rätt tid för oss att pausa. Luften gick ur mig och jag kände också att jag ville göra andra saker. Dessutom har vi jobbat tillsammans i nästan 30 år, man kan behöva en liten paus. Ni kan ju vår historia så för mig var det skönt att få ett litet avbräck och få nya perspektiv. Jag och Håkan håller kontakten, men vi har ingenting planerat överhuvudtaget.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Isabella Löwengrip: ”Jag backade minst två miljoner i månaden”

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordman (musikgrupp)

Håkan Hemlin