Leif GW Persson

Polisutredning om uppstoppad björn i Rättvik läggs ner

Leif Ursula är till hälften döpt efter kriminologiprofessor Leif GW Persson

Av: 

TT

Leif Ursula stals och lämnades sedan tillbaka inslagen i en presenning. Den uppstoppade björnen står sedan i våras åter för allmän beskådan. Arkivbild.
Leif Ursula stals och lämnades sedan tillbaka inslagen i en presenning. Den uppstoppade björnen står sedan i våras åter för allmän beskådan. Arkivbild.

NÖJE

Vem som var hjärnan bakom stölden på den uppstoppade björnen Leif Ursula på Rättviks kulturhus kommer, av allt att döma, gå till historieböckerna som ännu ett olöst mysterium i svensk kriminalhistoria.

Polisutredningen om stölden som inträffade i maj i år har nämligen lagts ned, rapporterar P4 Dalarna.

Tio dagar efter stölden återlämnades björnen intejpad i en presenning. Presenningen skickades till Nationellt forensiskt centrum (NFC) för analys av dna och fingeravtryck, men utan framgång, varför utredningen nu läggs ned.

Leif Ursula, till hälften döpt efter kriminologiprofessor Leif GW Persson som intresserade sig för fallet, står upprätt och är ungefär två meter hög och väger mellan 50 och 70 kilo.

Björnen ska ha skjutits utanför Falun 1895 av Sveriges dåvarande kung Oscar II och har välkomnat museets besökare under de senaste 35 åren.

– Björnen är så spektakulär, barnen uppskattar att titta på den. Den är magnifik, och väldigt stor i och med att den står på bakbenen. Björnen är välkänd bland rättvikarna, har Lena Krånglin, kulturchef i Rättvik, tidigare sagt till TT.

Leif Ursula står sedan i våras åter att finna på kulturhuset i Rättvik.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Leif GW Persson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Historien om Abba – så blev de största popbandet

ÄMNEN I ARTIKELN

Leif GW Persson

Rättvik

Björnar