Peter Jöback om framtiden: ”Jag vill vara med barnen”

Planen med karriären – efter ”Häxorna i Eastwick”

Nu kan Nöjesbladet avslöja Peter Jöbacks nya jobb och framtidsplaner.

I höst spelar han huvudrollen i ”Häxorna i Eastwick” men sedan kan han tänka sig att axla producentrollen för att få mer för tid för barnen.

– Det kan vara en lösning. Jag vill ju vara med barnen också. De börjar skolan snart och då vill jag vara närvarande, säger han.

Internationellt sett är Peter Jöback, 47, vår största musikalstjärnan genom tiderna och han har vid flera tillfällen handplockats för stora roller på Broadway i New York och Londons West End.

Senast förra året när ”The Phantom of the Opera” firade 30 år på Broadway och Peter Jöback fick äran att spela huvudrollen i jubileumsföreställningen.

Nu kan Nöjesbladet avslöja att han är tillbaka på musikalscenen i Stockholm i höst och gör Jack Nicholsons roll i musikalversionen av kultfilmen ”Häxorna i Eastwick”.

Ett internationellt samarbete där Jöback slagit sina påsar ihop med en av världens största musikalproducenter – Cameron Macintosh.

– Jag kände att jag ville göra något fräscht. Bygga upp mitt namn i London på ett annat sätt än jag gjort tidigare. Och när jag pratade med Cameron så kom vi in på ”Häxorna i Eastwick”, säger Peter Jöback till Nöjesbladet.

Karriärdrömmen

En musikal Cameron Macintosh har ett extra gott öga till enligt Jöback.

– Tanken är att göra en nyuppsättning på internationell nivå som skulle kunna flytta utomlands. Att skapa den nya ”Häxorna i Eastwick” i Stockholm. På en nivå vi sällan ser i Sverige, säger han och fortsätter:

– Vi tar hit ett engelskt team i världsklass från de stora teatrarna i London och kopplar ihop dem med det svenska teamet. Och bygger en bro där vi kan lära oss av de bästa. Det är så kul att jobba utomlands och nu blir det som att utomlands kommer till Stockholm.

I filmversionen av ”Häxorna i Eastwick”, som kom 1987, spelade Michelle Pfeiffer, Cher och Susan Sarandon mot Jack Nicholsons roll som Jöback spelar i musikalen.

Peter har själv varit med och valt ut sina motspelerskor i musikalen och han menar att den oväntade kombinationen var avgörande.

– Vi ringde runt till tjejer som vi tyckte var spännande och det blev en lång lista. Till slut fastnade vi för ett rutinerat gäng och det blir Linda Olsson som gör Susan Sarandons roll, Vanna Rosenberg spelar Michelle Pfeiffers roll och Kayo gör den rollen som Cher hade i filmen.

Att vara medproducent för ”Häxorna i Eastwick” har gett honom mersmak.

– Det kan absolut bli så i framtiden att jag inte alltid står på scenen. Jag kan tänka mig att vara medproducent i fler föreställningar. Det är vanligt utomlands att stjärnor är med och drar med sitt namn som producenter, säger han.

– Det kan vara en lösning. Jag vill ju vara med barnen också. De börjar skolan snart och då vill jag vara närvarande. Då funkar det inte att man jobbar utomlands i längre perioder.

”Finns två roller kvar jag vill göra”

Peter Jöback har hållit på länge och han menar att de utmanande och intressanta rollerna börjar sina.

– Det kanske finns två roller till som jag verkligen vill göra inom musikteater från nu tills jag dör.

Vad är det för två drömroller?

– Det vill jag inte säga nu, vi kan ta det en annan gång när vi inte pratar i en intervju.

Vad kan publiken förvänta sig när de går och ser ”Häxorna i Eastwick”?

– Man får en väldigt kul kväll på teatern. Och man får se något man inte sett förut. Det blir inte som att se ”Sound of music” för femtioelfte gången, säger han och skrattar.

– Det är en klassisk musikalkomedi som är lättsam och rolig. Även sångmässigt är det bra. Jag får chans att briljera, men jag är inte balladkillen som man skulle kunna tro. Det är mer show. Min karaktär är ju en entertainer. Balladerna står tjejerna för.

Just nu längtar de flesta efter sommaren – men Jöback längtar till i höst.

– Det ska verkligen bli jättekul. Jag får ta ut svängarna åt ett annat håll än jag gjort tidigare i den här musikalen. Sen har vi tagit in en av världens bästa musikalkoreografer, så det kommer bli nummer som vi aldrig sett i Sverige tidigare.

Premiären är på Cirkus i Stockholm den 19 september. Biljetterna släpps den 25 mars.

Publisert:

LÄS VIDARE