Malin Olsson

”Föräldrarna kan få en och annan avhyvling”

Av: 

Mikaela Somnell

NÖJE

Den elfte juni drar ”Sommarlov” i SVT igång för fyrtionde gången.

Programledarna Alex Hermansson och Malin Olsson hoppas att programmet blir som barnens kompis hela sommaren, men utlovar samtidigt nya grepp.

– Barnen kan vända sig till oss och så kan föräldrarna få en och annan avhyvling här av sommarlovsgänget.

Malin Olsson och Alex Hermansson är luttrade programledare av ”Sommarlov” i SVT. Malin har lett programmet sex gånger tidigare och Alex fyra gånger.

Men de är lika taggade som alltid.

– Vi är supertaggade. Vi är två travhästar som ska ut på travbanan här, säger Malin Olsson.

– Superkul. Så fort det tar slut så längtar man efter nästa säsong. Nu är Malin tillbaka också så det ska bli ännu roligare, säger Alex Hermansson.

I år har det populära sommarlovsprogrammet 40-årsjubileum, och duon beskriver det som en stor ära att få leda det anrika programmet.

Många klassiska program

Första programmet från 1978 bestod av olika serier och kortfilmer och hade ingen programledare. Senare har programmen ofta haft teman.

Bland klassikerna finns bland annat ”Tippen” från 1993 där Lasse Beischer och Morgan Alling lärde barn om miljön och återvinnig. 1989 leddes programmet av Anita och Televinken.

Många minns även ”Vintergatan 5a” från 2000 som handlade om Mira, Glen, Henrik och Peo som hade skickats upp i rymden på ett hemligt uppdrag.

Nu är det valår och temat är ”demokrati”. Produktionen kommer testa nya grepp för att på ett demokratiskt och kul sätt lära barn om demokrati.

– Om en förälder tillexempel går in och smygläser i ens telefon, tycker man att det är schysst? Nej, det är inte schysst. Och då kan barnen vända sig till oss och så kan föräldrarna få en och annan avhyvling här av sommarlovsgänget, säger Malin Olsson.

Tidiga dagar

Barnen kommer även få vara med och bestämma vilka lekar som ska lekas och andra vilka andra upptåg som kommer äga rum i Beijers park.

Vad som inte är lika roligt med ”Sommarlov” är de tidiga mornarna och det stenhårda schemat.

– Det är ju ingen hemlighet att det är ett ganska stort projekt. Det är tio veckor med jättetidiga mornar. Man har knappt råd att vara trött och sjuk. Man får bita ihop till slutet, säger Alex.

– Det är väldigt mycket manusläsning. Det tar upp ganska mycket tid. Och sen att vara i rutan varje dag. Det krävs att man hushåller med sin energi, fortsätter Malin.

Blir barnen jobbiga ibland?

– Barn är som barn är. Det är de som är den stora bensinen, att de är på plats. Det är så himla många som tittar. Var man än rör sig i Sverige är de alltid där och kommenterar. Alla är med på tåget och det är en sån boost, säger Alex.

Sommarlov börjar 11 juni och sänds live klockan 09.00–10.30 från Beijers park i Malmö varje morgon och visas i Barnkanalen.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

LÄS VIDARE

Programledarens stora gravidglädje

ÄMNEN I ARTIKELN

Malin Olsson

SVT, Sveriges Television

Sommarlov (barnprogram)

Alexander Hermansson