Laleh

Laleh i bolagshärva – riskerar åtal för ekonomisk brottslighet

Av: 

John Granlund

NÖJE

Artisten har fått förseningsavgifter – tre gånger

Artisten Laleh Pourkarim, 32, riskerar att åtalas för ekonomisk brottslighet.

Sångerskan har dröjt över ett halvår med att lämna in sin årsredovisning.

– Det finns fängelse i straffskalan men oftast blir det villkorlig dom eller dagsböter, säger Henrik Lundin, ekorevisor på Ekobrottsmyndigheten.

Lalehs bolag GML Production har blivit föremål för Bolagsverkets likvidationsenhet.

Företagets årsredovisning för räkenskapsåret 2013 skulle ha lämnats in senast i juli i somras - vilket är ett krav enligt årsredovisningslagen.

Men på onsdagen hade fortfarande inte någon årsredovisning kommit in till Bolagsverket.

Obetalda avgifter

Tre gånger har Bolagsverket skickat ut förseningsavgifter till artisten. De första två bötesbeloppen på 5 000 och 10 000 kronor betalade Laleh in via sitt bolag - som 2012 gjorde en vinst på dryga 4 miljoner kronor och hade tillgångar på 12,5 miljoner kronor. Den tredje förseningsavgiften på 10 000 kronor skulle ha betalats den 2 februari.

– Den är inte betald, säger Lena Lidmark, likvidationshandläggare på Bolagsverket.

Den 23 mars skulle Bolagsverkets jurister ha tagit beslut om tvångslikvidation, att företaget avvecklas, om årsredovisningen fortfarande inte lämnats in.

– Då skickar vi ut likvidationsföreläggande som de ska skriva på och skicka tillbaka. Om de inte svarar på det kan det bli aktuellt att skicka stämningsman för att försöka nå dem, säger Lena Lidmark.

"Ett bokföringsbrott"

På Ekobrottsmyndigheten ser man allvarligt på försenade årsredovisningar.

– Det finns ju en praxis på att om man inte lämnar in årsredovisningen i tid så kan det betraktas som ett bokföringsbrott. Här finns det fängelse i straffskalan men oftast blir det villkorlig dom eller dagsböter, säger ekorevisorn Henrik Lundin på Ekobrottsmyndigheten.

Han uppger att om en årsredovisning försenats i så många månader som i Lalehs fall är det troligt att det blir åtal för bokföringsbrott "av normalgraden".

– Efter elva månader efter bokslutstidpunkten blir det åtal i alla lägen, säger Henrik Lundin.

Under onsdagen var Aftonbladet i kontakt med Lalehs revisor Stefan Persson på Convensia Revision i Stockholm. Han uppger först att han inte fått in materialet till revisionsberättelsen för 2013 från Laleh:

– Och det är en bit fram innan det blir likvidation. Det är inte försent att lämna in den än, sa han.

"Hamnat mellan stolarna"

På onsdagskvällen ringer revisorn upp igen - och uppger att årsredovisningen nu har postats till Bolagsverket under eftermiddagen.

– Vi får tacka dig. Det var efter ert samtal som vi insåg att den måste ha kommit bort på något sätt, antagligen när Laleh åkte till USA. Sen har Laleh inte reagerat på att det blivit förseningsavgifter, säger Stefan Persson.

Men två av tre förseningsavgifter har ju betalats.

– Ja hon har betalat förseningsavgifterna. Men årsredovisningen går med posten i dag. Den reviderades och blev klar i april 2014 och jag tog för givet att den var inne. Den måste ha hamnat mellan stolarna på något sätt.

Aftonbladet har sökt Laleh för ytterligare kommentarer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp smidigt startkit här

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Laleh

Ekobrottsmyndigheten