Nöje

”Jag vill få mig själv att skratta”

Av: 

Natalie Demirian

NÖJE

Sverigeaktuelle komikern Eddie Izzard om sin succéshow

Eddie Izzard, 52, vill skratta åt sig själv.

Han är ju den enda som går på alla sina shower.

- Det är intelligent och väldigt dumt på samma gång, säger han om showen ”Force majeure” som kommer till Sverige i vår.

Den brittiske stjärn­komikern Eddie Izzard har uppträtt med ”Force majeure” i 25 olika länder, på tre olika språk. Men han förändrar ständigt showen medan han turnerar runt om i världen.

Pratar inte svenska

- Jag har just turnerat genom halva Amerika och jag ska spela på Hollywood Bowl nästa år. Jag åker till Australien och Nya Zeeland härnäst och gjorde precis showen på franska i Frankrike och på tyska i Berlin, säger han.

I vår kommer Eddie Izzard till Sverige som huvudakt på humorgalorna ”Stand up for Göteborg” i Scandinavium den 1 maj och ”Stand up for Stockholm” i Globen den 2 maj.

- Jag har spelat i Sverige flera gånger tidigare så det känns bra att komma till­baka. Men jag skulle inte kunna lista de stora svenska komikerna, svenska är tyvärr inte ett av mina språk.

’Intelligent och dumt’

John Cleese har kallat Izzard för ”den förlorade Monty Python-medlemmen” och Izzard själv beskriver sin show som just Monty Python-inspirerad.

- Min show handlar om allt från människooffring, till medeltidskungar, till människor som röker pipa, till Gud och Darth Vader i en kantin. Det är intelligent och väldigt dumt på samma gång.

Har tagit risker

Du nämns ofta som en av världens mest kända komiker. Varför tror du att folk uppskattar dig?

- Jag tror det är för att jag tar chanser och för­söker att få min komedi att täcka mer och mer mörka ämnen. Jag har gjort så många shower och tagit så pass många risker att min show har blivit bra och kanske annorlunda än de som gör mer standardskämt. Jag är öppen transperson sedan drygt 30 år tillbaka, det tror jag också gör att folk respekterar mig.

Du har varit komiker och gjort stand-up länge. Tycker du fortfarande att det är roligt?

- Ja, det gör jag. Jag kom ihåg förut att jag såg andra komiker göra samma grej hela tiden och de njöt inte av det. Men jag ändrar hela tiden mitt material och letar efter nya sätt att göra det. Jag försöker alltid att få mig själv att skratta, för att jag är den som går på alla gig. Jag tycker att materialet är roligt, fånigt, smart och intelligent.

I Globen den 2 maj

Det här är humorgalorna i Göteborg och Stockholm:

 Uppträder gör Eddie Izzard, Jonas Gardell, Bianca och Tiffany Kronlöf, Magnus Betnér och Henrik Schyffert. Konferencier är Shima Niavarani.

 Äger rum i Scandinavium, Göteborg, den 1 maj och i Globen, Stockholm, den 2 maj.

 Biljetterna släpptes den 10 november.

Aktuell med ”Hannibal”

Namn: Edward John ”Eddie” Izzard. Ålder: 52 år. Yrke: Komiker och skådespelare. Bakgrund: Har hittills belönats med två Emmy och två British Comedy Award. Dessutom har han medverkat i filmer som ”Ocean’s twelve” och ”Shadow of the vampire” och syns nu i NBC-dramat ”Hannibal”. Aktuell med: Sin rekordföreställning ”Force majeure” som kommer till Sverige i maj. Den 1 maj medverkar han i showen ”Stand up for Göteborg” i Scandinavium och den 2 maj i ”Stand up for Stockholm” i Globen.

ANNONS

Nu upp till 25% rabatt på träningskläder & skor hos Ellos. Inspireras av de senaste trenderna.

Extern länk från Ellos.se

Shoppa här!

Publisert: