Krisen tog Johnossi hela vägen till toppen

NÖJE

Sångaren John: Jag behövde reda ut mig själv

Foto: Etta på tracks Indierockduon Johnossi låg etta på radioprogrammet Tracks lista i sex veckor med singeln ”What’s the point”. Nu är de aktuella med albumet ”Mavericks” och en turné.

Vad är egentligen poängen med allt?

Johnossi har kanske inte svaret.

Men frågan har tagit dem till Trackslistans förstaplats.

Det är mycket Johnossi nu.

Från att ha varit en hårt turnérande indierockduo som varit stor i en mindre krets är gruppen nu på väg att klivet mot något bredare. Under våren har deras singel legat etta på Tracks i sex veckor.

Låtens titel?

”What’s the point”. Mer talande än man kanske först kan tro.

”Jobbig period”

Innan arbetet med skivan inträffade nämligen en smärre kris för sångaren John Engelbert.

– Skivan föregicks av en jobbig period rent privat. Förra våren bestämde Ossi och jag oss för att bara ta det lugnt och vara hemma. Jag började känna mig förvirrad och det var över huvud taget en väldigt vilsen tid i mitt liv. Jag visste varken ut eller in och kände verkligen att jag behövde hitta mig själv, säger han.

Hur då?

– Jag började grubbla, grotta ner mig och tillbringade väldigt mycket tid för mig själv. Det kreativa arbetet var tvungen att föregås av en tid där jag verkligen behövde reda ut mig själv. Så vi pratade väldigt mycket, mest med varandra. Hade väldigt tunga samtal om livet och hur vi vill leva det, döden och alltings mening.

Är känslomänniskor

Johnossi har alltid varit en flitigt turnérande grupp, både som förband åt andra och i eget namn. För John Engelbert blev just kontrasten mellan turnéleverne och hemmaliv tung.

– Jag tyckte att världen kändes väldigt färglös. När man turnérat så mycket blir man van att tömma ur sig totalt varje kväll. Att plötsligt då gå hemma och bara vara med sig själv och ta det lugnt blev en för konstig omställning. Det var som att gå från hundra till noll och jag var tvungen att börja söka efter en lite större mening med livet, helt enkelt, säger han.

Till stöd hade han, som alltid, bandkamraten Ossi Bonde.

– Ibland känns det nästan som om ens kropp självmant försätter sig i ett försämrat tillstånd för att man ska kunna få ur sig något mer gediget rent musikaliskt. Vi är båda extrema känslomänniskor och jag gick själv igenom en period av väldiga grubblerier för några år sedan så jag kunde vara som mest klarsynt när John var som mest förvirrad, säger han.

”Inga buttersnubbar”

Kreativa våndor och existensiellt grubblande till trots. Skivan ”Mavericks” har hyllats av kritikerna och vårhiten är ett faktum. Så var det värt all ångest?

– Ja, absolut. I grund och botten är ju musiken en fantastisk kanal för oss att få ut en massa saker vi aldrig skulle fått ur oss annars. Vi älskar ju det här och är egentligen inga buttersnubbar, även om det låter så när man pratar om det. Vi är ju glada att få hålla på med det här. Det är få förunnat, säger John Engelbert.

Johnossi om...

... att ligga etta på Tracks:

”Nu har vi väl halkat ner lite, men vi låg etta i sex veckor. Det känns förstås bra, men vi förväntar oss alltid att det ska gå väldigt bra. En drivkraft för oss har varit att vi aldrig blir nöjda, vi lutar oss aldrig tillbaka och tänker fan vad grymt. Vi får panik om det står stilla.”

... albumformatet:

”Vi har ett starkare tema på skivan än någonsin tidigare. Även om vi vet att folk kanske laddar ner och bara lyssnar på enstaka låtar så är det extremt viktigt för oss att göra ett helt album som sitter ihop från början till slut. Det kommer vi nog alltid att göra.”

...att åka på turné:

”Vi har redan 70 spelningar bokade, fram till jul typ. Jag börjar skaka redan nu, bara av att prata om det. Man fruktar för de allra första spelningarna, det är alltid en enormt påfrestande chock för kroppen innan man vant sig. Man kryper av scenen och kräks, i princip.”