Ja till Victorias önskan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-18

Svenskarna stödjer kronprinsessans val

Svenskarna ger Victoria rätt.

Sju av tio tycker att det är rätt att kungen överlämnar kronprinsessan Victoria till Daniel Westling vid lördagens bröllop visar en Sifo-undersökning.

Men Svenska kyrkan går i taket.

Den så kallade altargate har väckt stor uppmärksamhet i Sverige och internationellt. Kronprinsessan vill att pappa kungen ska föra henne ner för altargången och lämna över henne till den blivande maken Daniel Westling.

Seden är inspirerad av tv-program och filmer från Hollywood, men bryter mot svenska bröllopstraditioner där brudparet skridit in i kyrkan som jämlikar.

"Bryter mot jämställdheten"

Svenska kyrkan befarar att Victorias val kommer att inspirera fler brudpar att agera på samma sätt, vilket i förlängningen leder till att det blir svårt att upprätthålla den svenska jämställdhetstraditionen.

Frågan har diskuterats livligt bland både politiker, präster och självutnämnda experter de senaste månaderna.

Men svenskarna stöder Victoria. I en ny Sifo-undersökning som presenteras i Svenska Dagbladet i dag säger 70 procent av svenskar att Victoria gör rätt i att strunta i kraven på att följa svenska bröllopstraditioner.

Kvinnorna säger ja

23 procent tycker att Victoria ska följa den svenska traditionen och 7 procent har ingen åsikt.

Men trots farhågorna om att den svenska jämställdhetstraditionen går i kras med en Hollywood-inspirerad vigsel är det främst kvinnor som tycker att kungen ska lämna över Victoria till Daniel. 75 procent av kvinnorna mot 65 procent av männen tycker att det är en bra ide´, visar SVD:s undersökning.

Sportbladet störst på sport och sportnyheter |
Aftonbladet
Tipsa |
Aftonbladet
Har du tips om
bröllopet?

ANNONS

Följ ämnen i artikeln