Nöjesbladets Markus Larsson: Snälla lillebror – du kan ha rätt

avMarkus Larsson

OSLO. Käre, käre lillebror.

Du kan ha fullständigt ... rätt.

Sarah Dawn Finer på en vit elefant är kanske precis vad Sverige bör skicka till Eurovision.

Problemet är bara att levande djur är förbjudna på scen.

Men tävlingens exekutive pamp Svante Stockselius borde häva embargot.

Personligen hade jag hellre tittat på papegojor, hundar som hoppar genom ringar och spexiga sälar än årets första semifinal. Det hade varit ett roligare kuckeliku. Chansen är också ganska stor att en gerbil skrivit bättre och mer slagkraftiga låtar.

Men i kväll får tävlingen nytt bränsle och styrfart. Framför allt är balansen mellan hopplösa clowner, snömos och färgstarka vinnarkandidater mer uthärdlig.

Och i kväll gör Sveriges bidrag entré. Ack, detta Sverige.

Strax härintill kallar min norske kollega Jostein Pedersen Anna Bergendahls ”This is my life” för en episk tristess. Han skriver att svenskarna hela tiden skickar fel låtar till Eurovision, att vår lama smak skär sig med resten av Europa och ... för en gångs skull står inte den gode Jostein med rumpan bar och fiser i motvind.

Jag är inte riktigt beredd att, likt Jostein, dra igång sågen och fälla Bergendahls chanser. Jag tippar henne till final. Men jag måste nästan korsa fingrarna bakom ryggen.

Jostein är inte ensam om sin kritik. De senaste årens högst blygsamma resultat talar för sig själv. Sverige röstar gärna fram nåt lågmält, elegant och svalt. Temperament och nytänkande och pop med refränger som vräker sig fram med blodiga knogar premieras av andra länder.

Om Anna Bergendahl lyckas bryta den negativa trenden återstår att se. Motståndet är inte lätt.

Turkiet toksatsar med ett rockspektakel. Azerbajdzjan och Armenien är givna. Likaså Kroatiens ballad. Och Israel, om nu inte herr Skaat gapar bort sitt självklara avancemang. Ingen av dem borde gå att rubba.

Därmed ser andra semifinalen ut på följande sätt: tolv länder käbblar om fem finalbiljetter.

Och naturligtvis kommer en finalmiss att påverka den svenska och måttligt positiva opinionen om Eurovision. Eller Melodifestivalens innehåll i framtiden.

Allt beror på en liten fé med röda skor och 35 000 ljusstavar.

ARTIKELN HANDLAR OM