Så vill SVT göra om Eurovision song contest

avAndreas Hansson

NÖJE

”Ska organisera oss mer slimmat”

1 av 6
Måns Zelmerlöw och Petra Mede leder ESC i Stockholm.

I Malmö gjorde SVT om Eurovision på flera punkter.

Nu ber det svenska teamet om tillstånd att göra om tävlingen på fler punkter.

– Det finns några saker som kan bli bättre, säger SVT:s exekutiva producent Martin Österdahl.

Sverige är känt som ett spjutspetsland i Eurovisionssammanhang.

Och med ryktet kommer ansvar.

– Det finns alltid en förväntan på SVT och Sverige att vi ska ta Eurovision till nästa nivå. Vi gjorde mycket bra i Malmö, men det finns några saker som kan bli bättre, säger SVT:s exekutiva producent Martin Österdahl.

– Det är flera grejer som vi var först med 2013 som har blivit standard efter det, man älskar att förbättra det, säger schlagergeneralen Christer Björkman.

”Kan göras mer spännande”

Vid finalen i Malmö fick SVT EBU:s tillstånd att göra om upplägget och skrota lottningen om turordningen för att istället mixa genrer så att det blir variation.

Nu söker SVT de andra EBU-ländernas tillstånd att snabba upp resultatdelen i tävlingen.

– Den har en tendens att hålla på för länge och bara sippra ut på slutet, där har vi lite idéer på hur vi kan göra ett mer spännande och mer stringent slut, Martin Österdahl.

Man vill också ge ”the big five” större plats, länderna som finansierar större delen av tävlingen och som därför har direktbiljett till finalen.

– Vi tycker det är synd att de stora länderna dyker upp först i finalen, vi har en idé för hur de kan dyka upp, synas på scenen och vara lika förberedda och bekväma som de andra länderna i finalen.

Ska maxa budgeten

När tävlingen nu kommer tillbaka till Sverige ska utgifterna ses över. Budgeten ligger på 120 miljoner.

– Vi har ungefär samma budget från SVT men vi försöker att vara smartare och mer effektiva. Det finns många sätt att vara det på. Vi tittar på hur vi kan organisera oss mer slimmat, förhandla vissa inköp på olika sätt. Det som syns i rutan vill man helst inte spara så mycket, säger Martin Österdahl.