Författaren Jackie Collins har dött

Författaren Jackie Collins, känd för att ha skrivit Hollywoodfruar, har avlidit.

Under flera år har hon kämpat mot bröstcancer.

Den storsäljande författaren Jackie Collins avled på lördagen, rapporterar flera amerikanska medier.

– Det är med oerhörd sorg som vi meddelar att vår vackra, dynamiska och unika mamma, Jackie Collins, har dött i dag, skriver familjen i ett uttalande till tidskriften People.

De säger att hon avgudad av både sin familj, sina vänner och de miljontals som läst hennes böcker och som hon underhållit i över fyra decennier.

– Hon var en sann inspirationskälla, viktig för kvinnor i litteraturen och en kreativ kraft, skriver familjen.

500 miljoner exemplar

Jackie Collins föddes i 1937 i London. Hon växte bland annat upp tillsammans med sin syster Joan Collins, känd för sina skådespelarinsatser i tv-serien Dynastin.

– Hon var min bästa vän, jag beundrar hur hon hanterade allt det här, säger Joan till People.

Under sin författarkarriär har Jackie Collins skrivit 32 böcker som sålts i över 500 miljoner exemplar över hela världen. Flera av böckerna har filmatiserats, bland annat den kända Hollywoodfruar som gjordes till tv-serie av Aaron Spelling. Boken blev en symbol för det som på 80-talet kom att kallas tantsnusk-litteratur.

Collins flyttade i ungdomen till USA och fick medborgarskap där 1960.

’Saknas bortom ord’

För sex år sedan diagnostiserades hon med bröstcancer. Hon höll sjukdomen näst intill hemlig och få visste om hennes tillstånd utöver hennes egna döttrar. Systern Joan Collins visste inte om hennes kamp förrän de sista två veckorna.

– Jag vet att det verkligen skulle ha påverkat henne. Jag kände bara att hon inte behövde det i sitt liv. Hon är mycket positiv och mycket social, men jag är inte säker på hur stark hon är, så jag ville inte belasta henne med det, förklarade Jackie Collins i en sista intervju med People den 14 september.

Systrarna åt middag i England så sent som för ett par dagar sedan, och Joan Collins dokumenterade då det hela med en tweet.

– Hon kommer att fortsätta leva genom sina karaktärer men vi saknar henne redan bortom alla ord, säger familjen.

Jackie Collins var gift två gånger och hade fyra barn.

Hon blev 77 år.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN