Cleos erfarna röst förtjänar stor publik

NÖJE

Cleo Nilsson från Cleo & Grabbarna sjunger oväntat på skiva igen.

Hon smyger ut två nya låtar på projektet Heartbands album "The secrets in the stars" (Doremifa).

Det är en av vinterns stora dansbandscomebacker.

Heartband är ett gränsöverskridande artistprojekt som rymmer både pop, schlager och dansmusik. Här finns Ledin-pop, Lundell-rock, soulpop, tuff eurodisco " Lasse Sehlman, känd som just Ledin i "Sikta mot stjärnorna" för hundra år sen, är bra i "När broar byggs".

En av de mest imponerande sångerskorna på skivan heter Natalia Anahi Perez, som påminner om den estniska sångerskan Maarja och om svenska Emilia. Skillnaden är att hon har en röst som rymmer både kraft och viskande ömhet. "Why can"t we reach the stars" och "Occasionally" är dessutom två riktigt vassa låtar.

Anna Bergendahl påminner om Lisa Ekdahl i fina duetten "Stjärnorna ser".

Låtskrivaren och producenten Göran Nolander är den samlande kraften i Heartband. Flertalet låtar är producerade av välkände Martin Klaman i hans framgångsrika WetRoom Studio, som skapat album med band som Wahlströms, Zlips och Mickeys. En del av de 16 sångerna är mer eller mindre överproducerade, men det är lätt att hitta guldkorn. Thomas Wikström skulle kunna värvas till vilket dansband som helst redan i morgon. "Inte ensam mer" är utmärkt dansbandspop med allsångsrefräng.

Men plattans klarast lysande stjärna är förstås - Cleo.

Att Cleo Nilsson nu gör en småskalig skivcomeback är en av vinterns stora dansbandsnyheter. Cleo var en av 90-talets bästa dansbandssångerskor, både som soloartist i schlager-SM och i egna bandet Cleo & Grabbarna. Singeln "New York, London, Rom & St Tropez" från 1997 är en av 90-talets starkaste dansbandslåtar.

Hon är i storform i de två nya sångerna. "Flickan från igår" har hon skrivit helt själv. Det är en mäktig, lättfotad schlager med en snabbfästande melodi och oerhört stark produktion av Roberto Mårdstam från Scotts.

Cleo sjunger igen och jag inser hur mycket jag har saknat hennes personliga, lätt nasala röst.

Det är en erfaren, skolad röst med brett register och hon formligen slår undan benen på mig. "Samma känsla", som hon skrivit tillsammans med Göran Nolander, är en intressant, country-influerad låt med akustiskt sound. Klaman har producerat, trummorna dånar, Hammond-orgeln ringer och elgitarrerna kvider.

Framför allt "Flickan från igår" förtjänar att nå en bredare publik.

Läs därför mer om Heartband på www.heartband.info. Där kan man också köpa skivan.

"Ingen som hon" på Andreas Wistrand & Highlights kommande album är skriven av Thomas G:son och Tord Johansson, inga andra.

Nätradiostationen Polar Internet Radio skänker två kronor för varje sms-röst på topplistorna Bugg & kram-listan och Country Trax-listan till Röda Korsets insamling för flodvågens offer.

Fram till och med den 14 januari går överskottet till Röda Korset.

Insamlingen redovisas öppet på www.polarradio.net.

Michael Nystås