– Fin tv är viktig för livskvaliteten

NÖJE

Kerstin Hallert chattade om Tv-priset

Foto: Kerstin Hallert.

säger: Vad tyckte du om humorprogrammet "Stockholm Live" i SVT?

   Kerstin Hallert säger: En utmärkt plantskola och just därför litet ojämn kvalitet men ståuppare är en av mina favoriter just för att genren är så svår

Johanna säger: Hej Kerstin! Vad tycker du om dokusåpor? Är det några program såom är bättre än andra?

   Kerstin Hallert säger: Eftersom det är billigare att göra dokusåpor istället för tvserier med proffsiga manus kommer genren att leva vidare och utvecklas på gott och ont. De såpor som inte är extrema visar sig ha längst livslängd. Realitysåpor som ger inblickar i hur vanligt folk reagerar och tänker har bra utsikter exempelvis Fyrans kommande brittiska Supernanny som faktiskt handlar om barnuppfostran där stökiga ungar drabbar samman med en rutinerad nanny med hårda nypor.

AeT säger: Hur går det att ha koll på det svenska tv-utbudet och bo utomlands?

   Kerstin Hallert säger: Med satelliter upphävs de geografiska gränserna precis som man kan se program på nätet och via kassetter men självklart måste man ofta vara i Sverige ändå för att känna atmosfären på nära håll. Jag är bosatt i Sverige men pendlar en del.

Fördelen är möjligheterna att jämföra utbudet i Europa med inriktningen i Sverige.

Och den är i mina ögon för angloamerikansk. Det finns så oerhört mycket häftig tv i Europa som svensk publik missar.

Vad ser du helst på i tv när du inte behöver recensera? säger: at förr

   Kerstin Hallert säger: Jag älskar tv och ser så ofta jag hinner. Man får leta upp smultronställena bland kanalerna. Fin tv är lika viktigt för livskvaliteten som fin choklad (mörk).

säger: Känner du till några bra tv-serier som inte är från USA eller England?

Zero

   Kerstin Hallert säger: Om! Det är sorgligt så mycket som svenska tittare missar genom en snedvriden inköpspolitik. I julas på undanskymd plats i SVT visades den italienska Vår bästa tid om en familj mot bakgrund av 70-talets stormiga Italien, en utsökthet. Fransk tv har världens bästa reseprogram, påkostade, underhållande och seriösa liksom ljuvliga historiska kostymdramer, granna som bakelser fantastiska dokumentärer

tysk tv har fina nutidshistoriska serier kort sagt det vimlar av härligheter.

Rutger säger: Ja du Kerstin. Jag tycker att alla tv-priser ska gå till SVT. TV4 har ju inget att komma med. Dom är inte trovärdiga längre. Måste fråga dig. Varför gnäller du så mycket på SVT och aldrig på TV4?

   Kerstin Hallert säger: Jag gnäller inte alls just på SVT, det är en fördom som frodas om mig.Å andra sidan måste man ställa krav på en stat i staten som utan insyn ens för parlamentarikerna kostar 3,9 miljarder kr av allmänna medel årligen. SVT har visat lejonklon under Asienkatastrofen med sin solidaritet med de drabbade i en storslagen bevakning precis som företaget är en oundgänglig del av den svenska demokratin och en magnifik kulturinstitution som varje år plockar hem rader av fina internationella priser i rader av genrer.

Ulla säger: Hej Kerstin, vad ser du fram emot på tv under 2005.

   Kerstin Hallert säger: Hej Ulla jag hoppas mycket på rader av fina amerikanska serier som köpts in inte minst av den nya häftiga kanal som Femman utvecklats till. Sen hoppas jag på plats i kanalerna för många fler dokumentärer som är den stora heta genren i tv-världen nu.

Offe säger: Vad tycker du om Fredrik Wikingsson och Filip Hammar? Jag tycker dom är väl värda ett pris.

   Kerstin Hallert säger: Håller helt med dig, de är mina favoriter också. De har skrivit svensk tv-historia många gånger med sina grepp inte minst att ha vågat utlämna sig själva som inga andra.

Plus att de passar på att utveckla den gamla svenska favoritgenren från gamla svartvita 60-talet med rapningar, svär- och könsord. Men det är en detalj

Moderator säger: Då var det dags för sista frågan.

Gustaf säger: Vem tycker du är Sveriges bästa programledare???

   Kerstin Hallert säger: Det är en svår fråga för proffsigheten är ju det mest imponerande, jag gillar inte minst de tuffingar som står pall i de direktsända morronprogrammen, från Tilde de Paula till Marianne Rundström, Lotta Bouvin Sundberg, Morgan Olofsson pålästa engagerade och superproffsiga för att inte tala om lyften man får av entusiasmen hos Bosse bildoktorn, Sverker Olofsson i Plus och den välmöblerade Karin Hubinette i Uppdrag granskning.