Helena Trus

Allsången har aldrig varit så här lössläppt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Jan Björklund får hård konkurrens.

I går kväll tog SVT över sexualundervisningen i direktsänd tv.

”Vill du ligga med mig då om sanningen ska fram? I taxin, i trappen, i hissen, i hallen. Jag kommer, jag kommer jag kommer, jag är nästan där”...

För den som inte hängde med – det där var ett så kallat potpurri av Veronica Maggios ”Jag kommer” och Eric Amarillos ”Om sanningen ska fram”.

Allsången har aldrig varit så lössläppt som i går kväll.

Publiken (läs: tonåringarna) bar på skyltar med budskap som ”Jag kommer” och svarade med ett rungande ”jaaaa” när Eric frågade: ”Vill du ligga?”.

Allt tillåtet under institutionen SVT:s regi.

Och med tanke på kritiken mot sexualundervisning i skolan är det ju schyst av SVT att hjälpa utbildningsministern Jan Björklund på traven.

Jag läser några moraltanter på Twitter som inte diggar att tonåringarna i publiken håller upp JA-plakat.

Jag däremot är inte så bekymrad.

Jag tycker det snarare är befriande att årets sommarplåga och årets stora svenska hit blivit så folkliga. Trots att den ena bara, solo, seulement handlar om hur han ska få ligga och den andra om att hon redan gör det.

Det känns ändå lite 2011. Som att svenskarna är ett med samtiden.

Stämningen var så het att jag trodde att Måns Zelmerlöw skulle slita upp skjortan, så där som han gjorde på dansgolvet på en ”Rockbjörnen”-gala för några år sedan (minns du det, Måns?).

Komiker-Per Andersson drog också sitt strå till stacken och bjöd rekordpubliken på korv. Dock utan mos.

Sist men inte minst Veronica Maggio, som var sitt coola, svala, sexiga jag och kvällens/årets stora stjärna.

Jag har nu förbrukat för många tecken för att kunna utveckla flopparna till komikerinslag och att SVT zoomade in den solbrändaste krögaren Anders Timell mer än Måns flickvän Marie Serneholt under premiäravsnittet.

Däremot tänker jag avsluta med följande slutsats.

Efter snusksången på Skansen kommer många föräldrar ute i landet tvingas förklara både blommor och bin vid frukostbordet i dag.

Publisert: