Läsarna: Skäms, Bert!

NÖJE

Läsarstorm mot Bert Karlssons ”Norrlandsrasism”

Foto: Foto: JERKER IVARSSON
Nej till norr Bert Karlsson gillade inte deltävlingen i Luleå där Danny vann. Han gillar inte att Melodifestivalen är i Norrland över huvud taget. ”Det finns inget intresse och dåligt med folk”, säger han.

Kommentarerna haglade in på Nöjesbladet.se när Bert Karlsson tyckte att Melodifestivalen borde bojkotta Norrland.

– Det skulle vara bättre att bojkotta Bert, tycker en av läsarna.

Skippa Norrland i schlagersammanhang, skanderade skivbolagsmogulen Bert Karlsson i dagens Nöjesbladet. Det finns inget publikintresse, och biljettförsäljningen blir lidande när man låter två av melodifestivalens deltävlingar utspela sig i norrländska orterna Luleå och Sundsvall, menade Karlsson.

Men tidningens läsare håller inte med. 73 procent av de som deltagit i Nöjesbladets omröstning tycker inte att Norrland bör bojkottas i schlagersammanhang.

”Beror på tråkiga artister”

Signaturen MagicMe är kritisk till Bert Karlssons resonemang. Att det blev dåligt med publik berodde väl på tråkiga artister, menar han. Fru C håller med, och påpekar att intresset för festivalen har minskat i hela landet. Kanske kan det förklara att Luleåpubliken inte fyllde hela arenan, resonerar hon.

Mi amo bjuder ännu ett perspektiv: ”Det k-a-n ju vara så att de tar ut för höga biljettpriser för evenemanget och att vi i norr inte är lika högavlönade. Bert är verkligen en ödmjuk person som tänker på den lilla människan”, skriver en irriterad, sarkastisk norrlänning.

Signaturen Veijron skräder inte heller orden. ”Lägg aldrig en melodifestival i Skara, för då lär väl Bert komma och förstöra hela sändningen”, skriver han, och konstaterar att Bert har gått och blivit norrlandsfientlig på äldre dagar.

”Trötta på upplägget”

Enligt prins valiant är utspelet bara ett sätt att skapa ännu mer uppmärksamhet runt Melodifestivalscirkusen, där Bert Karlsson själv har med artister, menar han.

Ett fåtal personer håller med om att Norrland inte har tillräckligt bra publikunderlag. Men de flesta tror att låga besökssiffror nog snarare beror på att publiken börjar tröttna på upplägget med flera delfinaler.

Bara 16 procent av läsarna skulle köpa en biljett till Melodifestivalen om den utspelade sig i just deras stad.

”Kan du hålla käften?”

Aftonbladets egen musikskribent och melodifestivalsexpert Markus Larsson reagerar med trötthet på Berts Karlssons utspel.

– Min spontana reaktion är: Bert, kan du aldrig hålla käften? Han är ute efter att få rubriker, och bekräftelse på vad han finns till.

Men, i sin analys av publikintresset i Norrland kan Bert ha en poäng, tycker Markus Larsson.

– Till viss del kan jag hålla med om att entusiasmen gällande biljettköp till repetition och själva sändningen är lite svagare uppe i norr. Det är klart det påverkar stämningen, men jag tycker också att det visar på en charmigt skeptisk attityd som jag uppskattar.

Borde man då förlägga delfinalerna till de platser där publikintresset är som störst?

– Nej, man kan ju för fan inte kapa bort 80 procent av landet. Det där är självsanerande; de ställen som inte drar tillräckligt med publik och pengar kommer inte att få arrangera deltävlingar fler gånger. Man behöver inte gapa i pressen om det, det där kommer att sköta sig själv.

ARTIKELN HANDLAR OM