Imponerande staty av Leif ”Loket” Olsson till salu

avOlle Kvarnsmyr

1 av 2 | Foto: FOTO: Blocket

Julens mest unika objekt finns nu till salu på Blocket OCH Tradera. Men är objektet så unikt egentligen?

Så här i jultider går vi alla och funderar på en vacker, fin och lite udda julklapp som vi kan ge till någon vi riktigt tycker om. På Blocket finns just nu den ultimata julgåvan. En staty som föreställer programledaren, sportjournalisten, radioprofilen, dansbandssångaren, konferencieren och före detta domaren i handboll - Leif ”Loket” Olsson.

En gåva för alla

Du behöver inte oroa dig för att mottagaren av gåvan inte gillar Leif ”Loket” Olsson. Säljaren låter hälsa att statyn är ”för er som gillar bl.a Loket”.

Unikt objekt till fyndpris

Enligt säljaren är statyn den enda i sitt slag och handgjord med ett lok i svart på baksidan. Statyn är enligt säljaren värderad av en antikhandlare till 14 000 kronor men säljs nu till ”fyndpriset 3 800” här.

Fler statyer

Statyns unika status är dock något oklar. Enligt uppgift till Nöjesbladet fick Jie Keramik i Helsingborg i början av 90-talet tillstånd att göra 6 000 exemplar av Loketstatyn. Statyn visades även upp i Bingolotto flera gånger.

Unik i Finland

Förutom den ”unika” Loketstatyn på Blocket säljs det en identisk staty på Tradera. I skrivande stund är ett bud lagt på ynka 99 kronor. Till Aftonbladet säger Blocketsäljaren att hans staty är unik i Finland och att han absolut inte vill framstå som en bedragare som säljer sin staty för 3400 kronor.
— Folk ringer och anklagar mig. Jag är fri att bestämma mitt pris, vad än Tradera har för pris eller vad Aftonbladet skriver, säger han.

Den stora Loketstatybluffen 1995

Det är inte första gången Loketstatyer har orsakat oklarheter. 1995 fick en en bedragare för sig att slå mynt av den populära statyn. En postorderannons sattes in i Aftonbladet och Expressen där statyn var till salu för 169 kronor av företaget T Termos Skärholmen AB. Hundratals människor betalade in pengar på ett postgirokonto för att få tag på dyrgripen. Någon staty dök aldrig upp och det hela ledde till polissak. Kommissarie Nils Arvidsson berättade för DN att en av de drabbade fått tag på bluffmakaren.

- Där svarade en alkoholbeskänkt man att "skicka inga pengar, för det kommer ändå inget", säger kommissarien.

FOTNOT
Blocketsäljaren har efter publiceringen sänkt priset till 3000 och tagit bort texten som beskriver statyns unika status och antikhandlarens värdering.

ARTIKELN HANDLAR OM

Blocket

Bingolotto

Tradera

Konst